Ce fac învestitorii pentru a se pune la adăpost de inflație: cumpără aur, bitcoin și whisky

Încă de la criza financiară, o multitudine de investitori şi experţi avertizează că dobânzile apropiate de zero şi programul băncii centrale americane de achiziţii de obligaţiuni vor inunda economia cu dolari, vor crește preţurile de consum şi crea bule de active care vor exploda, conform ZF.

06 Septembrie 2020, 15:34 (actualizat 06 Septembrie 2020, 15:51) |
Aur, bitcoin şi whisky

Bloomberg Businessweek notează că, totuşi, inflaţia nu a înregistrat creşteri accentuate în ultimul deceniu, acţiunile la nivel mondial au returnat dividende considerabile, iar obliga­ţiunile pe termen lung au dublat banii inves­titorilor. Nici măcar pandemia şi recesiunea generată de aceasta nu au anulat aceste câştiguri. Preţul spot al au­rului a urcat în total cu mai puţin de 60% în 10 ani. Dacă metalul preţios a fost un refugiu, acesta a fost unul împo­triva unui dezastru care nu s-a produs.

Totuşi, aurul a înregistrat în ultima vreme o creştere puternică a cererii. Neliniştea privind inflaţia se face din nou simţită, în special în rândul investitorilor individuali.

Chiar dacă ultimul deceniu de stimulente nu a fost suficient pentru a aduce preţuri mai mari, aceştia cred că acţiunile suplimentare lansate de banca centrală americană de la pandemie ar putea avea acest efect de creştere a inflaţiei.

Astfel, pe lângă aur, oamenii acumulează bitcoin şi chiar whisky în căutarea disperată a protecţiei. Acest lucru se întâmplă nu neapărat pentru că investitorii cred într-o creştere puternică iminentă a inflaţiei. Preţurile de consum din Statele Unite au crescut cu numai 1% pe 12 luni până în iulie. Preţurile de pe pieţele de obligaţiuni, unde traderii pot efectiv paria pe nivelul viitor al inflaţiei, indică faptul că acesta va urca probabil.

Dacă aurul va oferi investitorilor protecţia la care aceştia speră este o întrebare mai complicată. În acest moment, pe o bază ajustată la inflaţie, aurul este scump relativ la preţurile din trecut. Dacă acesta revine la media sa pe termen lung, investitorii care s-au alăturat târziu raliului acestuia ar putea pierde foarte mulţi bani.

Investitorii în criptomonede sunt mânaţi de o gândire similară ca cei care cumpără aur. Dar bitcoinul este mai speculativ decât aurul: chiar şi după creșterea preţului său din acest an, valoarea monedei se situează cu aproximativ 40% sub vârful din 2017.

 

 

 

sursa mediafax

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI