Ce este fenomenul chatbot ChatGPT? Oare poate să înlocuiască oamenii?

Ce este fenomenul chatbot ChatGPT? Oare poate să înlocuiască oamenii?
Ce este fenomenul chatbot ChatGPT? Oare poate să înlocuiască oamenii?
7 decembrie 2022, 15:31

Ce este bot-ul ChatGPT ?

ChatGBT este prototipul chatbot-ului de inteligență artificială (IA) bazat pe dialog, capabil să înțeleagă limbajul uman natural și să genereze text asemănător cu cel scris de om, impresionant de detaliat.

Este ultima generație a GPT-ului  din familia  IA-urilor generatoare de text.

Cine l-a inventat?

Este ultimul chatbot lansat de OpenAI, organismul independent pentru cercetare fondat de Elon Musk.

Musk a co-fondat startup-ul împreună cu alți investitori din Silicon Valley, inclusiv cu capitalistul orientat spre speculații financiare în tehnologie, Sam Altman, la sfârșitul lui 2015, afirmând că „centrul de cercetare va avansa inteligența digitală în modul care va beneficia cel mai mult umanitatea”, potrivit unei postări de pe un blog din perioada respectivă.

Între timp, CEO-ul Twitter a părăsit consiliul de administrație și s-a distanțat de companie, scriind un tweet duminică cum că după ce „a aflat” că OpenAI accesa baza de date a platformei pentru „instruire”, a decis să se retragă pentru o perioadă nedeterminată de timp.

„Trebuie să înțeleg mai multe despre strctura de guvernare și planurile de venit”, a declarat el. „OpenAI a fost conceput ca fiind cu sursă deschisă și non-profit”. „Aceste caracteristici nu mai sunt valabile.”

Cum funcționează?

Antrenat de IA și Machine Learning, sistemul este conceput pentru a oferi informație și a răspunde la întrebări prin intermediul unei interfețe conversaționale.

IA-ul este instruit pe un text-șablon enorm luat de pe internet.

OpenAI afirmă că noul IA a fost creat cu accentul pus pe ușurința utilizării. Formatul de dialog face posibil ca ChatGPT să răspundă la întrebări ulterioare, să-și recunoască greșelile, să conteste premise incorecte și să respingă solicitările inadecvate, a susținut organismul pentru cerecetare.

Cum poate fi folosit?

Utilizatorii timpurii au descris tehnologia ca fiind o alternativă la Google, pentru că este capabilă să furnizeze descrieri, răspunsuri și soluții la întrebări complexe, inclusiv moduri de a scrie coduri,  precum și să soluționeze probleme de dispunere și interogări de optimizare.

Atribuțiile aplicabile în realitate pot include generarea conținutului pentru website-uri, răspunderea la întrebările clientului, oferirea de recomandări, precum și crearea de chatbot-uri automate.

Sam Altman, CEO OpenAI, susține că sistemul a fost „o demonstrație preliminară a posibilităților”. „În curând, va fi fezabil să ai asistenți serviabili care vorbesc cu tine, răspund la întrebări și oferă sfaturi. Mai târziu, vei putea avea ceva care îndeplinește sarcinile în locul tău. Eventual, vei avea ceva care acumulează cunoștințe pentru tine.”

ChatGPT-urile pot înlocui oamenii?

Conform unor speculații, profesiile care constau în producerea conținutului, ar putea cădea în desuetudine, începând cu dramaturgi și profesori și până la programatori și jurnaliști.

În zilele după lansarea sa, academicienii au generat răspunsuri la întrebări de examen, care ar rezulta în punctaje maxime dacă ar fi oferite de un student, iar programatorii au folosit instrumentul pentru depășirea provocărilor de codare în limbaje de programare obscure în decurs de doar câteva secunde.

Abilitatea de a genera text asemănător cu cel scris de oameni a dat naștere sugestiilor că tehnologia ar putea înlocui jurnaliștii.

Totuși, în stadiul curent, chatbot-ul nu deține nuanțele, abilitățile de gândire critică și capacitatea de a lua decizii etice, care sunt esențiale pentru un jurnalism de succes.

Bagajul său actual de cunoștințe s-a sfârșit în 2021, făcând ca anumite întrebări și căutări să fie inutile.

ChatGPT poate să ofere răspunsuri totalmente greșite și să prezinte dezinformarea ca adevăr, scriind „răspunsuri care par plauzibile, dar sunt incorecte sau lipsite de sens”, admite compania.

OpenAI susține că rezolvarea acestei dileme este dificilă pentru că nu există sursa unui adevăr în datele pe care le folosesc pentru a instrui modelul, iar antrenamentul supervizat poate duce în eroare „pentru că răspunsul ideal depinde de ce cunoaște modelul, nu de ce cunoaște demonstrantul uman.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă