Ce efecte au sunetele înfiorătoare ale jocurilor video horror asupra creierului nostru. Cercetător: „Gândurile și presupunerile noastre depind în mod crucial de corp”

Scenă din „Dead Space”
Scenă din „Dead Space”
9 februarie 2023, 14:34

Pentru iubitorii filmelor de groază, este genul de joc care permite publicului să înfrunte lucruri terifiante stând în canapeaua lor sigură și caldă.

Există un motiv pentru care creierul nostru reacționează atât de puternic la lucruri precum groaza corporală, chiar și atunci când este descrisă printr-un joc video.

Eric Leonardis, cercetător postdoctoral la Salk Institute, specializat în neuroștiințe, cercetează comportamentul uman și animal. Istoricul său de examinare a horror-ului include „Scorn”, jocul horror de supraviețuire al Ebb Software, inspirat de operele lui H. R. Giger. Lumea lui Scorn este extraterestră, plină de carne și metal, cu scene ample de rupere a oaselor și cărnuri sfârtecate.

„Body horror-ul pune în mod specific corpul ca sursă centrală de anxietate și îngrijorare în aceste povești”, spune Leonardis. Acest lucru înseamnă adesea „încălcări sau transformări grotești ale corpului”, cum ar fi putrezirea, mutilarea sau contaminarea. Oamenii au o aversiune naturală față de ceea ce ne poate îmbolnăvi sau ne poate infecta. „Există într-adevăr un aspect de supraviețuire în a fi dezgustat”, spune el.

Un design sonor puternic poate declanșa părți ale creierului care au un impact asupra modului în care reacționăm fizic, mai ales atunci când este manipulat în contextul potrivit. Cortexul insular al creierului, care ne ajută să facem distincția între noi înșine și ceilalți, poate declanșa acel val de dezgust pe care îl simțim ca reacție. Gândiți-vă în felul următor: este scârbos să te scobești în nas, dar nu la fel de mult ca atunci când vezi pe altcineva că se scobește în nas.

„Cortexul insular răspunde, de fapt, selectiv la imagini de mutilare și contaminare a corpului”, spune Leonardis. „Așadar, cortexul insular este foarte sensibil la stimuli negativi, dar are, de asemenea, relații cu circuitele de recompensă. Există toate aceste substanțe chimice recompensatoare care pot fi eliberate chiar și atunci când vizualizăm stimuli negativi. Așa că acest lucru ne poate da o idee despre ce anume găsim plăcut în curiozitate morbidă și-n căutarea dezgustului.”

„Gândurile și presupunerile noastre depind în mod crucial de corp și de reacțiile viscerale pe care le avem”, spune Leonardis.

Filmele pot fi o experiență pasivă, în care spectatorii trebuie doar să țină ochii deschiși pentru a participa, dar jocurile video nu tolerează inacțiunea. Dead Space oferă jucătorilor posibilitatea de a adăuga avertismente în joc la experiența lor sau chiar de a ascunde „scenele deranjante”. Dar jucătorii sunt întotdeauna îndemnați să abordeze scenele înfricoșătoare.

Unii cercetători văd aici un beneficiu care se extinde dincolo de plăcerea pură a groazei. Potrivit unui studiu din 2019 realizat la Universitatea Aarhus din Danemarca, „jucătorii pot învăța să facă față fricii – fie că este indusă de un joc sau de stimuli din lumea reală – prin intermediul jocurilor video de groază.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite