Dezbatere "Referendum": Ce efect va avea compensarea de 50 de bani la litrul de carburant?

Mihai Rădulescu și-a provocat luni seară invitaţii şi publicul să-şi spună opiniile vizavi de scumpirea tot mai îngrijorătoare a carburanţilor. Răspunsuri de la politicieni şi experţi în fiscalitate am primit în direct pe TVR 1 şi TVR INFO.

27 Iunie 2022, 16:39 (actualizat 27 Iunie 2022, 22:55) Știrile TVR |
Mihai Rădulescu / FOTO: TVR

Cum poate fi oprită scumpirea accelerată a carburanţilor din ultimele luni? Va da sau nu rezultate compensarea anunţată de Guvern începând cu 1 iulie? Ce efecte ar avea celelalte posibile soluţii: plafonarea preţurilor, reducerea accizelor sau a TVA, supraimpozitarea benzinarilor?

Mihai Rădulescu a pus în discuţie aceste subiecte într-o nouă ediţie "Referendum".

Răspunsurile au venit, de această dată, de la două seturi de invitaţi.

În prima parte a emisiunii i-am ascultat pe politicieni, atât pe cei de la guvernare, cât şi din opoziţie: Cătălin Boboc - secretar de stat Ministerul Muncii, PNL, Gabriel Zetea – deputat PSD, Comisia Buget Finanţe, Bănci, respectiv Dan Barna – vicepreședinte USR şi vicepreşedinte Camera Deputaţilor.

În partea a doua, cuvântul a fost dat experţilor în economie şi fiscalitate: Gabriel Biriş – expert fiscal, avocat de business, Valentin Ionescu – analist economic, fost ministru al Privatizării, Bogdan Glăvan – profesor universitar de economie.

"După cum telespectatorii noştri fideli cred că au observat deja, 'Referendum' este un program viu, flexibil, care încearcă să surprindă de fiecare dată, prin surprize legate de format sau de invitaţi. Un lucru rămâne neschimbat: dorinţa noastră de a aduce în dezbatere, întotdeauna, cele mai aprinse şi relevante controverse din spaţiul public. Iar creşterea continuă a preţului la carburanţi este un fenomen care preocupă acum o ţară întreagă. O lume întreagă, de fapt. Soluţiile propuse sunt diferite şi încercăm să aflăm care este cea mai bună pentru români. Altfel, perspectivele sunt dramatice nu doar pentru şoferi sau transportatori, ţinând cont de efectele în lanţ ale scumpirii carburanţilor. Sunt specialişti care au estimat că, în viitorul apropiat, prețul benzinei și al motorinei va atinge 11 lei/l la motorină și 10 lei/l la benzină. Ironia sorţii face ca acestea să fie exact valorile la care a vândut brusc o benzinărie din Beiuş, în urmă cu 3 luni, generând panică şi cozi în multe locuri din ţară! Atunci, benzinăria cu pricina a fost amendată şi obligată să revină la preţul pieţei de la acea dată. Acum, suntem cu toţii amendaţi, cu fiecare nou salt al preţurilor la combustibili", a prefațat Mihai Rădulescu ediția din 27 iunie.

Telespectatorii au fost invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro şi hotnews.ro, precum şi pe paginile de Facebook TVR 1 şi Facebook Referendum.

Cele mai interesante comentarii şi întrebări au fost prezentate în emisiune.

La "Referendum", o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe.

Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării.

"Referendum" a debutat în grila de toamnă 2021 a principalului post al Televiziunii Române şi se vede în direct, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR INFO, TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN REFERENDUM TVR
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI