Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.

Ce efect poate avea un pahar de bere. Un studiu făcut pe 21 de tineri indică un posibil efect antioxidant

Consumată moderat, berea ar putea avea efect antioxidant asupra organismului.  Este concluzia unui studiu realizat de un masterand de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca.  Nutriţioniştii îngrijoraţi de pericolul alcoolului atrag însă atenţia că antioxidanţii se găsesc şi în fructe şi legume, în stare naturală.

27 Iulie 2016, 13:13 (actualizat 27 Iulie 2016, 14:15) |
Ce efecte poate avea un pahar de bere
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Antioxidanţii sunt molecule care ajută organismul să lupte cu radicalii liberi care atacă membrana celulelor. Hameiul conţine astfel de compuşi.

11 bărbaţi şi 10 femei, care au între 25 şi 35 de ani, s-au oferit sa testeze efectul antioxidanţilor din bere la Cluj. Au consumat timp de opt săptămâni Pils blondă, cu 5 la sută alcool.

Femeile incluse în studiu au băut câte 330 de ml pe zi, iar bărbaţii - 660 de ml, nu mai mult. Atât poate procesa ficatul, fără a fi periclitată sănătatea. Greutatea voluntarilor şi nivelul transaminazelor au rămas la fel. Dar au fost influenţaţi unii markeri ai stresului oxidativ, spune masterandul care a obţinut finanţarea de la Centrul de Studii despre Bere:  "Am constatat că polifenolii din bere au redus impactul de oxigen la nivelul celulei. Dar eu nu pot să zic precis cât de bun este. Avem nevoie de mai multe studii".

"Sunt studii care s-au făcut pe loturi foarte mari şi în diverse domenii şi care au arătat că putem măcar încetini procesele de senescenţă sau că putem ajuta aparatul cardiovascular", spune spune dr. Corina Aurelia Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere Sănătate şi Nutriţie.

Şi vinul conţine antioxidanţi. Face bine doar dacă nu se depăşeşte măsura: un pahar pentru femei, două - pentru bărbaţi şi trei la petrecere.

Există însă şi o mulţime de surse naturale de antioxidanţi, care nu dăunează, în caz de exces.

"Din tot ce înseamnă fructe cu pigment închis la culoare, adică fructele de pădure, legumele cu pigment închis, roşii care conţin licopen, sfeclă roşie, tot ce înseamnă pigment verde din spanac, din salată verde, ardeii verzi, pepene. Resveratrol vom găsi, în curând, în struguri", explică nutriţionista Lygia Alexandrescu.

Medicii sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare al tinerilor care consumă alcool. Peste două milioane de români sunt deja dependenţi.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 7°C 1°C
CLUJ 4°C -1°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 7°C 3°C
BRASOV 6°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 17 Ianuarie 2019, 18:19
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 17-01-2019
Deschidere: 7077.1
Maxim: 7208.13
Mimim: 7063.6
Variatie: 1.52%
TLV
1.77
3.73%
BRD
10.58
4.25%
SNG
28.50
0.18%
FP
0.84
0.47%
SIF5
2.09
0.72%
TGN
320.00
2.88%
TEL
20.50
0.24%
SNP
0.31
1.81%
SIF3
0.23
3.41%
SNN
8.10
0.12%
ARHIVĂ ȘTIRI