Ce dorește veteranul Ion Niță la împlinirea celor 100 de ani: ca România să rămână unită

24 ianuarie 2018, 18:42

Armata a fost a două casă pentru Ion Niţă. Începutul războiului l-a găsit în şcoala de ofiţeri de geniu din Râmnicu Vâlcea. Imediat a fost trimis pe frontul de Est, unde prima misiune l-a pus faţă-n faţă cu ororile de pe câmpul de luptă.

Regimentul său a primit ordinul să treacă Nistrul pe la Vadul lui Vodă. De partea cealaltă, ascunşi în cazemate, îi aşteptau soldaţii sovietici.

Elevul-sergent Niţă primeşte ordinul de a distruge cazemata inamică. Împreună cu 3 camarazi, se urcă pe fortificaţie şi amplasează încărcături explozive.

Pentru faptele grupei elevului-sergent Niţă, întreaga divizie este decorată, iar ei sunt înaintaţi în grad şi primesc un concediu de 2 luni. Dar nu au mai apucat să-şi vadă părinţii, pentru că imediat primesc un alt ordin: să ocupe o gară aflată la 10 kilometri depărtare, locul unde trupele sovietice se adunau pentru retragere. Avea să fie ultima misiune pentru Ion Niţă.

Ion Niţă reuşeşte să se târască spre liniile româneşti, dar camarazii săi au crezut că este un soldat inamic, aşa că au deschis focul spre el. S-a adăpostit într-o groapă unde şi-a scos tăbliţa de identificare de la piept şi a aruncat-o spre colegii lui.

Ion Niţă a agonizat câteva luni în spitalele de campanie de pe linia frontului. S-a pus problema amputării mâinii şi piciorului stâng, dar medicii de la spitalul din Iaşi l-au salvat.

La împlinirea unui secol de viaţă , de ziua sa specială de naştere, nu-şi doreşte nimic pentru el, ci doar pentru ţară: „Eu aș dori pace în țară, toată lumea să se unească, să fie uniți!”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă