Ce cred experții și analiștii militari din România despre cauza prăbușirii elicopterului din Ucraina – între atentat rusesc și starea proastă a vremii

18 ianuarie 2023, 21:46

SILIVU NATE, expert în politică externă: Aşa cum am asistat în ultima perioadă, războiul Rusiei în Ucraina nu se duce doar în plan convenţional, într-un plan pur militar. Ajungem într-o combinaţie de război convenţional şi neconvenţional. Tocmai preşedintele Zelenski a fost avertizat de şeful CIA că a fost obiectul a 12 atentate la adresa integrităţii şi vieţii sale. Aşteptăm să se finalizeze această anchetă, să vedem cum s-a produs acest incident, şi nu ar trebui să fim surprinşi de faptul că ministrul de Interne şi ceilalţi oficiali au fost vizaţi în mod direct de către Rusia.

Una dintre variantele luate în calcul este inclusiv starea vremii, însă cauza accidentului va fi stabilită în urma unor investigaţii.

Ion Petrescu, expert și analist militar: Era ceață, elicopterul zbura la o altitudine mai mare decât a unui înalt bloc şi dacă într-adevăr pilotul a văzut blocul şi a vrut să îl evite, nu avem siguranţa că a putut. Revin la convingerea că nu datorită unei rachete sau a unei rafale de pistol mitralieră sau mitraliere a căzut elicopterul. A fost un accident nefericit datorat condiţiilor meteorologice grele.

Faptul că în accident şi-au pierdut viaţa trei oficiali de rang înalt ai Ministerului de Interne este încă o lovitură pentru Ucraina, susţin analiştii.

LAURENŢIU MIHU, analist politic: E un moment delicat şi instituţional, pentru că este o lovitură foarte puternică pentru un minister cheie, de forţă, care îşi vede trei oficiali de prim rang practic dispăruţi. Este dimensiunea aceasta a pierderilor umane şi este dimensiunea instituţională, care cu siguranţă pune nişte probleme suplimentare pentru conducerea statului ucrainean într-un moment în care oricum problemele sunt în cascadă.

Despre cei trei oficiali ai Ministerului de Interne, Volodimir Zelenski a transmis în mesajul său că au fost adevăraţi patrioţi ai Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă