Ce cred britanicii despre români. Brexit-ul, șansa României să își îmbunătățească imaginea

22 martie 2019, 09:48

Brexitul este însă o șansă pentru România să modifice această imagine, cred britanicii care s-au întâlnit la Parlamentul României pentru a spune ce cred despre țara noastră.

Tessa Dunlop este jurnalist, istoric și, de 20 de ani, o susținătoare a României în Marea Britanie. Spune că țara noastră a rămas cu imaginea falsă că are nevoie mereu de ajutor. În Anglia, primele campanii pentru români s-au făcut în primul război mondial și apoi după Revoluție.

Aveți tineri educați, noi furăm și doctorii și infirmierii și oamenii de afaceri ai voștri, îi luam la noi și asta înseamnă că Marea Britanie este ajutată de România, dar acest mesaj nu pătrunde în presa noastră.

Paul Andrei Lungu este un freelancer din România, la care apelează marile televiziuni din lume pentru ajutor tehnic pentru jurnaliștii străini care vin să filmeze la noi sau chiar îi cer date despre anumite subiecte din România.

Stereotipul din mass-media britanica se învârte în jurul a 4-5 teme, migranții români, romii sau categoriile defavorizate, viața rurală, sălbatică și tradițiile noastre, asta e pozitiv. Devin din ce în ce mai populare, platforme pentru un public nou, care încearcă să spargă stereotipul, să le spună cititorilor, uitați ceva la care nu v-ați fii așteptat.

Englezii prezenți la dezbaterea organizată de Camera de Comerț Româno-Britanică spun însă că Brexitul le-a deschis mințile, mai mult de jumătate dintre ei și-au întors privirea spre Europa.

Marea Britanie a făcut o greșeală și este o capcană mare. Nimeni nu știe ce înseamnă Brexit, să fim parte din Europa, mijloc, sau în afară. Dar spun asta clar: Avem nevoie de prieteni în Europa, noi am făcut asa o reclama rea, că suntem singuratici, deci este o șansă pentru România.

Români care s-au întors din Marea Britanie, dar și britanicii care au lucrat și locuit la noi au povestit cât de multe are de oferit această țară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă