Ce conține acordul semnat de liderii partidelor de la guvernare: revocarea unui ministru - doar după informarea partidului său și o dezbatere în coaliție

Ședința liderilor coaliției de guvernare a avut drept rezultat, pe lângă decizia de nominalizare a unui nou ministru pentru Sănătate, și un act adițional la Acordul de guvernare încheiat în decembrie. Noul document stabilește că “deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție”, iar “prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru”. Actul impune și câteva reguli de funcționare a coaliției.

20 Aprilie 2021, 22:57 (actualizat 20 Aprilie 2021, 23:26) Știrile TVR |
Liderii coaliției, declarații de ultimă oră

"Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție" și "prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție" - acestea sunt două dintre punctele cuprinse în actul adițional la programul de guvernare semnat marți de liderii coaliției.

 

 

Alte reguli cuprinse în acord:

- Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul coaliției de guvernare.

- În lipsa consensului în coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative.

Documentul conține și niște priorități ale coaliției, între care vaccinarea este cap de listă. Mai sunt enumerate reforma în sănătate, reforma pensiilor și adoptarea legilor justiției până la sfârșitul acestui an.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI