Comisia Europeană cere Consiliului JAI să aprobe fără întârziere aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen. Adina Vălean: Evaluarea e foarte bună, nu am văzut niciodată termeni atât de elogioşi

România, Bulgaria și Croaţia sunt pregătite pe deplin să adere la spațiul Schengen. Este o decizie istorică și un moment de mândrie pentru Europa, e timpul să spunem "bine ați venit", așteptarea a fost prea lungă, a declarat, la Bruxelles, Comisarul european pentru Afaceri Interne. Anunțul a venit după evaluarea tehnică prezentată de Colegiul Comisarilor în termeni favorabili ţării noastre. Decizia finală va fi luată însă luna viitoare, în Consiliul JAI, unde este nevoie de unanimitate, în condițiile în care Olanda și, mai nou, unii politicieni din Suedia se opun.

16 Noiembrie 2022, 13:32 (actualizat 16 Noiembrie 2022, 20:30) Știrile TVR |

Ylva Johansson, Comisar european pentru Afaceri Interne: "Este momentul să spunem 'Bine aţi venit'. Este momentul să le spunem - Schengen este Europa, iar aceste trei ţări membre merită să se simtă pe deplin europene. (...) Aşteptarea a fost lungă. Prea lungă, în opinia mea".

Cu acest anunț, Comisarul european pentru Afaceri Interne și-a început pledoaria pentru aderarea României, Bulgariei și a Croației la spațiul Schengen și a argumentat că ultima evaluare cerută voluntar arată că țara noastră îndeplinește toate condițiile pentru a face parte din spațiul de liberă circulație.

În comunicarea pe care Comisia Europeană o face către Parlamentul European și Consiliu sunt subliniate în mod special avantajele aderării României la Schengen - mai multă libertate pentru transportatori, stimularea investițiilor și creșterea competitivității Uniunii.

"Unul din motivele pentru care am prezentat această comunicare astăzi este ca să ajutăm statele membre să îşi formuleze decizia care va fi prezentată în Consiliul din 8 decembrie. (...) Ştiu că mai sunt unele semne de întrebare şi tocmai de aceea este încă în derulare misiunea de evaluare, să răspundem la întrebările suplimentare care ar putea exista", a declarat Comisarul european pentru Afaceri Interne.

La București, poziția Comisiei Europene e privită cu multă încredere. Oficialii români salută demersul fără precedent de susținere pentru România.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat pentru TVR că susținerea categorică a Comisiei e un semnal foarte puternic dat statelor care încă oscilează să ia o decizie.

Drumul României către Schengen este de 11 ani presărat cu multe obstacole. Deși tehnic sunt îndeplinite toate condițiile, unele state membre s-au opus constant.

Recent, pe lângă Olanda, un partid de opoziție din Suedia a arătat rezerve față de aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație a bunurilor, serviciilor și capitalurilor.

Consiliul Afaceri Interne, unde se reunesc toți miniștrii de Interne din Uniune, urmează ca pe 8 sau 9 decembrie să anunțe răspunsul decisiv pentru România.

Comisarul european Adina Vălean a subliniat miercuri că evaluarea privind aderarea României la Schengen este foarte bună, vorbindu-se în termeni elogioşi despre stadiul de pregătire.

"Veşti bune de la Bruxelles. Am adoptat în Colegiul Comisarilor, astăzi, o comunicare pentru Consiliu şi Parlamentul European în care se prezintă un raport de evaluare privind Spaţiul Schengen. Ce ne interesează în principal este evaluarea privind România, Bulgaria şi Croaţia, ca ţări care intenţionează să adere la Schengen. Evaluarea este foarte bună, nu am văzut niciodată termeni atât de elogioşi privind stadiul de pregătire - în ce priveşte România se vorbeşte despre infrastructură "operă de artă", de dedicarea şi înaltul profesionalism al lucrătorilor din frontierele noastre, se vorbeşte despre contribuţia extraordinară pe care România a avut-o - tocmai pentru că are planuri bine puse la punct pentru situaţii excepţionale - în ceea ce înseamnă coridoarele solidarităţii în faţa crizei din Ucraina", a declarat Adina Vălean, într-o intervenţie la Digi 24.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI