CE asigură accesul UE la Remdesivir pentru tratamentul COVID-19: 30.000 de oameni, tratați

Comisia Europeana a semnat un contract de achiziţie pentru 30 de mii de doze de Remdesivir care s-a dovedit, până în acest moment, eficient în lupta cu COVID-19. Medicamentul va fi distribuit în mod echitabil către toate statele membre, iar în toamnă se va face o nouă achiziţie, pentru ca un număr cât mai mare de pacienţi să aibă acces la Remdesivir.

29 Iulie 2020, 16:00 (actualizat 29 Iulie 2020, 20:21) |
$article.media.images[0].description
Remdesivir"

Contractul semnat de Comisia Europeană, în valoare de 63 de milioane de euro, va asigura într-o prima fază tratamentul cazurilor grave din toată Europa, urmând ca pe viitor numărul de doze să crească.

Dozele vor asigura necesarul UE pentru câteva luni, iar Comisia Europeană le va distribui în mod echitabil, pe baza unei formule de alocare și luând în considerare recomandările Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, Remdesivir este prima terapie care a arătat o anumită eficienţă la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 într-un studiu clinic cu o amploare semnificativă.

Medicamentul nu este însă un remediu total pentru noul coronavirus, iar rezultatele trebuie confirmate de mai multe date, prin studiile clinice ce se desfășoară în mai multe state, inclusiv în România.

-------------------------------------------------------------------------------------------

CE anunță că, începând cu prima parte a lunii august, vor fi puse la dispoziția statelor membre UE și a Regatului Unit loturi de Veklury, cu coordonarea și cu sprijinul Comisiei, pentru a răspunde nevoilor imediate.

Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat că, în ultimele săptămâni, CE a lucrat cu compania Gilead pentru a ajunge la un acord prin care să se asigure livrarea în UE de stocuri din primul tratament autorizat pentru COVID-19.

”La mai puțin de o lună de la autorizarea Remdesivir, a fost semnat un contract care va permite livrarea, începând cu prima parte a lunii august, a tratamentelor pentru mii de pacienți. Comisia face tot ce îi stă în putință pentru a asigura accesul la tratamente sigure și eficiente și sprijină dezvoltarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Acordul reprezintă încă un pas important în lupta noastră pentru combaterea acestei boli”, a spus Kyriakides.

Instrumentul de sprijin de urgență al Comisiei Europene va finanța contractul, în valoare totală de 63 de milioane euro.

Astfel va fi asigurat tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienți care prezintă simptome severe de COVID-19.

Vor fi acoperite nevoile curente în cursul următoarelor luni, asigurându-se în același timp o distribuție echitabilă la nivelul UE, pe baza unei chei de repartizare, ținându-se cont de avizul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

În prezent, Comisia pregătește, de asemenea, o achiziție comună care vizează acest medicament și se estimează că aceasta va acoperi nevoile suplimentare începând din luna octombrie.

La 3 iulie, Remdesivir a devenit primul tratament autorizat, acesta primind o autorizație de introducere pe piață condiționată. Această autorizație facilitează accesul timpuriu la medicamente în situații de urgență în domeniul sănătății publice, cum este actuala pandemie.

Remdesivir este un tratament împotriva COVID-19 destinat adulților și adolescenților începând cu vârsta de 12 ani, care au pneumonie și care necesită suplimentare cu oxigen.

Cererea de acordare a autorizației de introducere pe piață a fost înaintată Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) la 8 iunie. Recomandarea EMA a fost aprobată de statele membre prin intermediul Comitetului permanent pentru medicamente de uz uman.

Cu toate că medicamentul este autorizat în UE, acesta continuă să fie monitorizat pentru a se asigura siguranța.

Compania Gilead a fost, de asemenea, invitată să prezinte Agenției Europene pentru Medicamente, până în decembrie 2020, rapoartele finale ale studiilor privind Remdesivir.

Acestea reprezintă o parte din condițiile care trebuie îndeplinite pentru a se trece de la o autorizație de introducere pe piață condiționată la o autorizație normală de introducere pe piață.

Se preconizează că, până în august 2020, vor fi prezentate date suplimentare privind eficacitatea și siguranța medicamentului, pentru a se finaliza acest proces.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI