CCR spune că șefa DNA ar trebui să se prezinte la audieri în Parlament, procurorul general Augustin Lazăr este nevinovat

3 octombrie 2017, 12:10

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, trebuia să se prezinte la Comisia de analiză a prezidenţialelor din 2009, nu să refuze în mai multe rânduri, aşa cum a făcut-o. În schimb, au constat că procurorul-şef Augustin Lazăr nu a provocat nici un conflict instituţional atunci când a refuzat să o sancţioneze pe Kovesi pentru neprezentare.

Acum, comisia parlamentară va stabili dacă o cheamă din nou pe Kovesi la audieri.

Într-un comunicat, Parchetul General spune că judecătorii CCR au confirmat că nu există bază legală pentru a transmite Parlamentului copii după un dosar penal aflat în lucru. Comisia pentru prezidenţialele din 2009 făcuse această solicitare.

 

 

CCR a admis marți cererea privind constatarea unui conflic juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public reprezentat de DNA, în legătură cu refuzul Laurei Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Comisiei parlamentare de anchetă, au declarat surse pentru AGERPRES.

Totodată, judecătorii nu au constatat existența unui conflict între Parlament și Ministerul Public legat de refuzul procurorului general de a transmite o copie după dosarul de urmărire penală referitor la alegerile prezidențiale din 2009.

Curtea Constituțională s-a pronunțat astăzi în cazul sesizarii formulate de președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au cerut ca șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să fie obligată să răspundă dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009.

Nu vorbim doar de dorința celor doi președinți ai Camerei Deputaților și Senatului de a primi răspunsuri din partea Laurei Codruța Kovesi, dar își doresc să fie obligat și procurorul general Augustin Lazăr să furnizeze comisiei parlamentare de anchetă dosarul clasat cu privire la alegerile prezidențiale din 2009, a reamintit corespondentul TVR Andreea Dumitrescu, aflată la sediul Curții Constituționale.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au sesizat CCR în 13 septembrie reclamând un posibil conflict juridic între Parlament şi Ministerul Public creat de refuzul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta în faţa Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 şi de refuzul procurorului general de a transmite Comisiei o copie a dosarului deschis pe această temă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite