Curtea Constituțională amână pentru 5 iunie verdictul pe tema completurilor specializate în corupție de la Curtea Supremă. Este a patra amânare în acest caz

20 mai 2019, 07:16

Decizia Curţii Constituționale în privinţa completurilor de 3 judecători, cu efecte şi în dosarul Dragnea, a fost amânată pentru 5 iunie. Un complet de trei l-a condamnat, în primă instanţă, pe liderul PSD, la 3 ani şi jumătate de închisoare. Deputatul Florin Iordache a sesizat CCR, pe motiv că dosarele de corupţie ar trebui judecate de completuri specializate, şi nu de orice judecător al instanței supreme. Astăzi, patru dintre cei nouă judecători ai Curții au solicitat o nouă amânare, pe motiv că au nevoie de mai mult timp pentru studierea speţei. PNL a contestat dreptul lui Iordache de a face această sesizare în numele preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, dar CCR a respins-o.

––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE Judecătorii ÎCCJ au hotărât că este nevoie de o nouă sesiune de documentare. Aceștia au cerut informații noi de la ÎCCJ și de la CSM cu privire la existența sau nu a unei practici unitare la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește completurile de trei judecători specializați în fapte de corupție. Se pare că nu există o asemenea practică la nivelul UE, cu excepția Austriei.

Pe 10 aprilie, Curtea a luat în dezbatere sesizarea formulată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache.  Acesta afirma că ÎCCJ a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, potrivit Agerpres.

În replică, preşedintele Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, declara că Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate.

Anterior, ea preciza că în ultimii 15 ani au fost soluţionate de Instanţa supremă 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Pe 25 martie, Florin Iordache anunţa că a sesizat CCR privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile către Florin Iordache.

CCR a amânat pentru a patra oară să se pronunțe în acest caz.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite