CCR respinge sesizarea privind numirea şefului Consiliului de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi

CCR
CCR
7 iulie 2021, 09:22

Senatorii USR PLUS au sesizat CCR cu privire la numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi deoarece aceasta ar contraveni prevederilor art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1) şi art. 20 din Constituţie.

„Numirea domnului Botnariu încalcă art. 16 alin. (1) din Constituţie, desemnarea acestuia fiind privilegiată pentru că este implicat politic, fiind senator în mandatul trecut şi membru de partid. Candidatura lui nu a fost conformă nici în raport cu principiile Convenţiei şi cerinţelor prevăzute expres în Legea 8/2016. Mai mult decât atât, în şedinţa de plen a Senatului pentru numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare domnul Botnariu a fost prezentat ca persoană cunoscută din mandatul trecut de senator, astfel încât celelalte organizaţii care şi-au depus candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului au fost evident dezavantajate”, afirmă liderul grupului senatorilor USR PLUS, Radu Mihail.

USR PLUS argumentează că numirea preşedintelui Consiliului de monitorizare nu a respectat principiul independenţei, una dintre cerinţele Convenţiei ONU fiind legate de independenţa funcţională, liberă de interferenţa guvernului sau a factorului politic.

De asemenea, sesizarea USR PLUS reclamă şi existenţa unor vicii de procedură în procesul de numire a preşedintelui Consiliului rezultate din încălcarea Regulamentului Senatului.

Plenul Senatului l-a numit, pe 26 aprilie, pe Emanuel Botnariu în funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, cu un mandat de patru ani. S-au înregistrat 61 de voturi „pentru” şi 44 „împotrivă”. Votul a fost secret cu buletine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite