CCR, motivare pe Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor: Independenţa judecătorului nu exclude responsabilitatea acestuia în exercitarea funcţiei pe care o deţine

CCR
CCR
14 noiembrie 2022, 21:59

CCR a publicat, luni seară, motivarea deciziei din 9 noiembrie de respingere a sesizării Avocatului Poporului asupra Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

„Independenţa judecătorului nu exclude responsabilitatea acestuia în exercitarea funcţiei pe care o deţine. Responsabilitatea judecătorului stă, printre alte elemente, la baza calităţii actului de justiţie şi, implicit, la baza imparţialităţii acestuia”, precizează judecătorii constituţionali.

Potrivit acestora, evaluarea judecătorului trebuie realizată în raport cu activitatea pe care acesta o prestează, altfel nu s-ar putea cuantifica modul în care acesta îşi exercită funcţia.

„Calitatea activităţii sale se apreciază în funcţie de acest criteriu, care nu este unul singular, ci face parte din mai multe criterii, iar evaluarea pe fiecare criteriu în parte duce la concluzia generală privitoare la calitatea activităţii desfăşurate”, se arată în document.

Mai mult, spune instanţa constituţională, potrivit art.102 alin.(1) din lege, judecătorii nemulţumiţi de calificativul acordat pot face contestaţie la Secţia pentru judecători a CSM, iar hotărârea acesteia poate fi atacată la secţia de contencios administrativ şi fiscal a ÎCCJ. Prin urmare, anexa nr.1 pct.B art.2 lit.b) la lege nu încalcă art.124 alin.(3) şi art.1 alin.(3) din Constituţie.

Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, 9 noiembrie 2022, sesizările depuse de USR, AUR și Avocatul Poporului cu privire la cele trei legi ale Justiției adoptate în Parlament, au precizat, atunci, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea organizării judiciare și Legea Consiliului Superior al Magistraturii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite