CCR: Legea privind activitatea comercianţilor care oferă servicii de alimentaţie publică, declarată neconstituțională

Chioșc alimentație publică / arhiva
Chioșc alimentație publică / arhiva
13 decembrie 2023, 17:35

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, Curtea Constituţională a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru completarea Ordonanţei Guvernului 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă este neconstituţională, deoarece încalcă prevederile art. 61 şi art.75 alin.(3) din Legea Fundamentală care consacră principiul bicameralismului.

„În esenţă, Curtea a reţinut că Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată în procesul de adoptare a Legii pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, s-a limitat la a introduce în lista de definiţii conţinute în art.4 al acestei Ordonanţe o nouă definiţie, respectiv casă de marcat prioritară pentru familii din supermagazine/hipermagazine, fără a introduce nicio reglementare de fond în conţinutul ordonanţei. În schimb, Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră Decizională, a adoptat, pe de o parte, o nouă definiţie – acordul de funcţionare a comercianţilor- şi, pe de altă parte, reglementări de fond referitoare la acordul de funcţionare a comercianţilor, care nu au fost dezbătute şi de către Senat, în calitate de primă Cameră sesizată”, se precizează în comunicat.

În aceste condiţii, Curtea a constatat încălcarea prevederilor constituţionale şi a jurisprudenţei sale referitoare la principiul bicameralismului, întrucât prin neîntrunirea celor două criterii esenţiale pentru a se determina cazurile în care, prin procedura parlamentară, se încalcă acest principiu, se plasează pe o poziţie privilegiată Camera decizională, cu eliminarea, în fapt, a primei Camere sesizate din procesul legislativ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite