CCR: Legea nu reglementează distinct şi limitativ ipotezele în care se poate declanşa procedura de revocare a Avocatului Poporului

Curtea Constituțională și-a motivat decizia în cazul Avocatului Poporului. Actualul cadru normativ în temeiul căruia este adoptată revocarea Avocatului Poporului prezintă 'o deficienţă gravă de conţinut', întrucât nu reglementează distinct şi limitativ ipotezele în care se poate declanşa procedura, precizează Curtea Constituţională a României în motivarea deciziei de admitere a sesizării.

06 Iulie 2021, 12:38 (actualizat 06 Iulie 2021, 12:55) |

Magistrații consideră că legea care reglementează revocarea, trebuie să stabilească cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune. În plus, trebuie să reglementeze dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale.

CCR spune că Parlamentul nu poate avea un drept discreționar cu privire la revocarea din funcție. Toate aceste elemente constituie vicii de neconstituționalitate ale hotărârii Parlamentului, iar Curtea a hotărât ca Renate Weber să își reia calitatea de Avocat al Poporului.

Potrivit judecătorilor constituţionali, posibilitatea revocării din funcţie a Avocatului Poporului 'ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor' nu respectă condiţiile de claritate, previzibilitate şi rezonabilitate.

”Această constatare, coroborată cu faptul că nici legea şi nici regulamentele parlamentare nu prevăd procedura în baza căreia se adoptă hotărârea de revocare, limitându-se la a stabili titularul propunerii de revocare şi forul decident, şi nici garanţii cu privire la dreptul la apărare al persoanei revocate, converge spre concluzia că hotărârea astfel adoptată este rezultatul unui act arbitrar, lipsit de fundament constituţional, în opoziţie cu dispoziţiile art.1 alin.(3) din Constituţie care consacră principiul statului de drept”, se menţionează în document.

Prin urmare, Curtea observă caracterul ”foarte vag” al motivului de revocare, care nu este precizat ”riguros„, astfel încât să acopere numai abaterile grave săvârşite de Avocatul Poporului, faptul că legea nu prevede dreptul la apărare al Avocatului Poporului, în cadrul unei proceduri transparente, care să asigure o audiere publică a acestuia, şi că nu există o procedură de contestare a hotărârii de revocare în faţa Curţii Constituţionale de către însăşi persoana revocată, toate aceste elemente constituind, separat şi împreună, ”vicii de neconstituţionalitate” ale hotărârii Parlamentului supuse controlului instanţei constituţionale.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 5°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 1°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI