CCR amână pentru 19 aprilie pronunțarea pe tema completurilor specializate în corupție. Curtea se pronunță după ultimul termen din procesul lui Liviu Dragnea

Curtea Constituţională a amânat din nou decizia în privinţa completurilor de trei judecători specializate în corupţie de la Înalta Curte. De această dată, până pe 19 aprilie. Verdictul CCR va fi astfel ulterior ultimului termen din procesul lui Liviu Dragnea, programat pe 15 aprilie. Unul dintre avocații din procesul liderului PSD a anunțat că va cere Înaltei Curți să amâne pronunțarea unei sentințe până va da Curtea Constituțională un verdict.

11 Aprilie 2019, 09:20 (actualizat 11 Aprilie 2019, 20:13) |
Verdict amânat la CCR
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Avocatul Adrian Toni Neacșu a explicat că, în eventualitatea admiterii la CCR, a sesizării privind inexistența completurilor specializate pe corupție de la Înalta Curte, sentința de condamnare primită de Liviu Dragnea anul trecut va trebui anulată de completul din apel. Numai că CCR se pronunță abia pe 19 aprilie, adică după ultimul termen din procesul angajărilor fictive.

La termenul de luni, 15 aprilie, instanța supremă îl va audia la cerere pe liderul PSD Liviu Dragnea, dar și alți inculpați. Apoi, instanța ar putea intra în pronunțare.

Potrivit avocaților, instanța poate să se pronunțe în aceeași zi, să amâne pronunțarea sau să acorde un alt termen.

Anul trecut, liderul PSD a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, însă acum avocații susțin că acel complet nu a fost legal constituit, întrucât nu era specializat pe corupție. Pe de altă parte, șefa Instanței Supreme, judecătoarea Cristina Tarcea a declarat că toți magistrații de la Înalta Curte judecă dosare de corupție și nu ar fi nevoie de completuri specializate. Litigiul va fi tranșat de CCR pe 19 aprilie.

____________________________________

ACTUALIZARE Judecătorii au cerut o amânare de o săptămână pentru a studia raportul.

CCR a amânat și miercuri decizia pe  ceastă speță motivând că judecătorul raportor urmează să se interneze pentru o intervenție chirurgicală, potrivit unor surse, informează Agerpres.

Curtea a luat în dezbatere sesizarea miercuri. Cu această ocazie, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a afirmat că Înalta Curte de Casație şi Justiție a refuzat să constituie completuri specializate, așa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

În replică, președintele Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a arătat că vicepreședintele Camerei Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinței Curții Constituționale, care a stabilit anterior, cu referire la funcția de prim-ministru, că atribuțiile constituționale nu pot fi delegate.

Anterior, ea declarase că în ultimii 15 ani au fost soluţionate de Instanţa supremă 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache anunţa că a sesizat CCR privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile lui Florin Iordache.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI