CCR amână până la 30 septembrie pronunțarea unei soluții în cazul impozitării pensiilor speciale

Curtea Constituțională
Curtea Constituțională
14 iulie 2020, 15:45

Este vorba despre obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecție formulată de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Curtea Constituțională a decis amânarea dezbaterilor pentru data de 30 septembrie 2020”, potrivit unui comunicat al CCR.

Camera Deputaților a decis în iunie impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%.

Apoi, Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituţională legea privind impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România. „Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu”, declara pentru Mediafax Renate Weber.

Avocatul Poporului spunea că este vorba şi despre o supraimpozitare, pentru că toate pensiile de peste 2000 de lei sunt impozitate cu 10%.

„În plus, vine această taxare de 10% pentru aceste pensii între 2001 şi 7000 de lei şi de 85% de peste 7001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional”, explica Weber.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite