În așteptarea răspunsului președintelui Iohannis după decizia CCR, atmosfera se tensionează de la o zi la alta. Judecătorii Curții Constituționale s-au plâns Consiliului Europei de atacurile pe care spun că le suportă din partea unor actori politici și din spațiul public. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu consideră demersul CCR îndreptățit, în timp ce Opoziția vorbește de un moment critic pentru democrație.
Judecătorii Curții Constituționale au decis să trimită Consiliului Europei și Conferinței Curților Constituționale Europene o sesizare în care denunță atitudinea unor politicieni și autorități. În opinia magistraților CCR, aceștia discreditează instituția și instigă la nerespectarea deciziilor Curții. Iar aceste tendințe pun în pericol democrația, statul de drept și funcționarea justiției constituționale, consideră judecătorii.
Augustin Zegrean, fost președinte al CCR: "Nu e rău că au făcut-o, e rău că trebuie să o facă. Adică noi în ţară nu mai putem să lămurim lucrurile, nu mai putem să ţinem în loc statul de drept. Comisia de la Veneţia este foarte influentă în Consiliul Europei. Comisia ia atitudine şi ţările membre ale Consiliului Europei trebuie să ţină seama de ce spune Comisia".
Liderii coaliției susțin demersul și cred că obiecțiile președintelui Iohannis, cum că decizia CCR afectează independența procurorilor, nu stau în picioare.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: "Dacă ajungem să contestăm hotărîrile Curții Constituționale, atunci tot ceea ce vorbim, de dimineață până seara, că încercăm să consolidăm statul de drept, rămâne numai o simplă afirmație".
Liviu Dragnea, președintele PSD: "Principala mea menire este să apăr independența judecătorilor. Atacurile inimaginabile din ultima perioadă, dincolo de Constituție, dincolo de lege, ale unor așa-ziși lideri politici, este ceva inadmisibil".
Opoziția nu este deloc impresionată.
Dan Barna, președintele USR: "Decizia prin care tocmai se schimbă forma de guvernământ în România este un abuz grosolan la statul de drept și în momentul în care apar reacții legitime din societate, Curtea se simte, vezi Doamne, lezată".
Alina Gorghiu, senator PNL: "Nu cred că instituțiile din România sunt Dumnezeu sau sunt sfinte și n-ai voie să-ți manifești o opinie, contrară opiniei a șase judecători din CCR".
Mâine sau cel târziu vineri, Curtea Constituțională ar urma să publice motivarea deciziei prin care stabilește că președintele trebuie să o demită pe șefa DNA. Klaus Iohannis a anunțat că va da un răspuns după ce vede motivarea.