EDIŢIE SPECIALĂ

CCR a respins sesizările depuse de preşedintele Klaus Iohannis şi CSM în cazul Ordonanţei 13

Curtea Constituţională s-a pronunţat, miercuri, cu privire la sesizările depuse de preşedintele Klaus Iohannis şi CSM privind constatarea unui conflict între puterile statului în urma adoptării Ordonaţei 13 privind modificarea Codurilor penale. Nu există un asemenea conflict, a anunţat, miercuri, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, nici între autoritatea judecătorească şi Guvern, nici între Parlament şi Guvern. Joi, Curtea Constituţională va analiza urgenţa şi conţinutul Ordonanţei 13, când va lua în discuţie excepţia de neconstituţionalitate depusă de Avocatul Poporului.

08 Februarie 2017, 09:58 (actualizat 08 Februarie 2017, 15:42) Știrile TVR |
CCR a respins sesizările șefului statului și CSM. Anunțul președintelui CCR, Valer Dorneanu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizările depuse de preşedintele Klaus Iohannis şi CSM privind constatarea unui conflict juridic de natură constituţională între puterile statului în urma adoptării Ordonaţei 13 privind modificarea Codurilor penale.

"Am constatat că nu există un asemenea conflict, nici între autoritatea judecătorească şi Guvern, nici între Parlament şi Guvern (...) Guvernul a acţionat legal, în sfera lui de competenţă de a emite ordonanţe. Urgenţa şi oportunitatea actului normativ, în speţă OUG, nu este de competenţa Curţii să o verifice în această sesizare. Aici suntem în materia unui conflict de competenţă. Este dreptul Executivului să aprecieze urgenţa şi conţinutul Ordonanţei", a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

El a explicat însă că "urgenţa şi conţinutul Ordonanţei 13" vor fi analizate joi, când va fi discutată excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului. "...Aceste lucruri pot fi verificate pe alte căi de control constituţional, respectiv controlul apriori sau cel de litera d - pe calea excepţiei de neconstituţionalitate. Acolo se verifică urgenţa şi toate aspectele legate de conţinutul actului normativ", a adăugat Valer Dorneanu.

"CCR discută joi sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanța de modificare a Codurilor penale".

VIDEO
Ordonanța 13, pe masa CCR. Corespondentul TVR Marius Vulpe, pentru Telejurnalul de la ora 13:00
ORA 13:00 Judecătorii CCR s-au retras în şedinţă pentru a delibera pe marginea celor două sesizări de neconstituţionalitate, a transmis corespondentul TVR Marius Vulpe pentru Telejurnal.

Curtea Constituţională a României a discutat, miercuri, cererile preşedintelui Klaus Iohannis şi şefei Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, privind constatarea unui conflict între puterile statului în urma adoptării Ordonaţei 13 privind modificarea Codurilor penale. Joi va fi luată în discuţie şi excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că, la şedinţa de miercuri, a invitat părţile din dosar: Parlament, Guvern şi CSM, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis.

"Curtea militează pentru principiul cooperării. Suntem în cazul unui conflict de natură constituţională. Vă rog să vă referiţi la argumentele juridice",  a fost îndemnul preşedintelui CCR, în cadrul şedinţei.

VIDEO
Corespondentul TVR Marius Vulpe, de la CCR. Ediţie Specială ora 10:00
Obiectul sesizărilor de neconstituţionalitate, Ordonanţa 13, nu mai este în vigoare în urma emiterii actului de abrogare, Ordonanţa 14. Ne aşteptăm la dezbateri destul de furtunoase, deoarece atât Preşedinţia, CSM, reprezentanţii Guvernului şi cei ai Parlamentului vor dezbate şi vor încerca să-şi susţină punctul de vedere. Preşedinţia şi CSM susţin că Guvernul Grindeanu şi-a depăşit atribuţiile deoarece nu există acea situaţie extraordinară de urgenţă pentru emiterea unui astfel de act normativ. Pe de altă parte, Parlamentul încearcă să convingă judecătorii CCR că cele două sesizări nu mai au efect şi nici obiect, a transmis corespondentul TVR Marius Vulpe de la sediul Curţii Constituţionale, în cadrul unei Ediţii Speciale a Ştirilor TVR.

"CSM avertizează: Ordonanţa 13 ar putea intra în vigoare dacă Parlamentul respinge actul de abrogare, OUG 14"

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR, în 2 februarie, cu un conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi sistemul de justiţie şi Parlament, pe de altă parte.

De asemenea, o sesizare similară a fost depusă şi de preşedintele CSM, Mariana Ghena.

"Parchetul General a renunţat la contestaţia depusă la Curtea de Apel Bucureşti privind Ordonanţa 13"

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI