CCR a respins sesizările depuse de preşedintele Klaus Iohannis şi CSM în cazul Ordonanţei 13

8 februarie 2017, 09:58

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizările depuse de preşedintele Klaus Iohannis şi CSM privind constatarea unui conflict juridic de natură constituţională între puterile statului în urma adoptării Ordonaţei 13 privind modificarea Codurilor penale.

„Am constatat că nu există un asemenea conflict, nici între autoritatea judecătorească şi Guvern, nici între Parlament şi Guvern (…) Guvernul a acţionat legal, în sfera lui de competenţă de a emite ordonanţe. Urgenţa şi oportunitatea actului normativ, în speţă OUG, nu este de competenţa Curţii să o verifice în această sesizare. Aici suntem în materia unui conflict de competenţă. Este dreptul Executivului să aprecieze urgenţa şi conţinutul Ordonanţei”, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

El a explicat însă că „urgenţa şi conţinutul Ordonanţei 13″ vor fi analizate joi, când va fi discutată excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului. „…Aceste lucruri pot fi verificate pe alte căi de control constituţional, respectiv controlul apriori sau cel de litera d – pe calea excepţiei de neconstituţionalitate. Acolo se verifică urgenţa şi toate aspectele legate de conţinutul actului normativ”, a adăugat Valer Dorneanu.

„CCR discută joi sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanța de modificare a Codurilor penale”.

ORA 13:00 Judecătorii CCR s-au retras în şedinţă pentru a delibera pe marginea celor două sesizări de neconstituţionalitate, a transmis corespondentul TVR Marius Vulpe pentru Telejurnal.

Curtea Constituţională a României a discutat, miercuri, cererile preşedintelui Klaus Iohannis şi şefei Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, privind constatarea unui conflict între puterile statului în urma adoptării Ordonaţei 13 privind modificarea Codurilor penale. Joi va fi luată în discuţie şi excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că, la şedinţa de miercuri, a invitat părţile din dosar: Parlament, Guvern şi CSM, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis.

„Curtea militează pentru principiul cooperării. Suntem în cazul unui conflict de natură constituţională. Vă rog să vă referiţi la argumentele juridice”,  a fost îndemnul preşedintelui CCR, în cadrul şedinţei.

Obiectul sesizărilor de neconstituţionalitate, Ordonanţa 13, nu mai este în vigoare în urma emiterii actului de abrogare, Ordonanţa 14. Ne aşteptăm la dezbateri destul de furtunoase, deoarece atât Preşedinţia, CSM, reprezentanţii Guvernului şi cei ai Parlamentului vor dezbate şi vor încerca să-şi susţină punctul de vedere. Preşedinţia şi CSM susţin că Guvernul Grindeanu şi-a depăşit atribuţiile deoarece nu există acea situaţie extraordinară de urgenţă pentru emiterea unui astfel de act normativ. Pe de altă parte, Parlamentul încearcă să convingă judecătorii CCR că cele două sesizări nu mai au efect şi nici obiect, a transmis corespondentul TVR Marius Vulpe de la sediul Curţii Constituţionale, în cadrul unei Ediţii Speciale a Ştirilor TVR.

„CSM avertizează: Ordonanţa 13 ar putea intra în vigoare dacă Parlamentul respinge actul de abrogare, OUG 14”

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR, în 2 februarie, cu un conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi sistemul de justiţie şi Parlament, pe de altă parte.

De asemenea, o sesizare similară a fost depusă şi de preşedintele CSM, Mariana Ghena.

„Parchetul General a renunţat la contestaţia depusă la Curtea de Apel Bucureşti privind Ordonanţa 13”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite