CCR a respins sesizarea opoziţiei. Guvernul poate emite ordonanţe simple pe timpul vacanţei parlamentare

12 ianuarie 2017, 09:12

Opoziţia susţinea că prin această lege se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat – prin faptul că Executivul ar primi competenţe aparent egale cu puterea legislativă -, dar judecatorii CCR au decis în unanimitate că nu există un asemena pericol.

„Am respins-o ca fiind neîntemeiată. Nu practica ne-a determinat să dăm această soluţie. Criticile sunt neîntemeiate. Că nu s-a respectat regulamentul – nu sunt chestiuni de constituţionalitae şi nu sunt chestiuni pe care să le verifice CCR. Celelalte critici că ar fi fost abordate probleme de lege organică – nici acestea nu sunt întemeiate. Dacă Guvernul va încălca spiritul Constituţiei ordonanţa respectivă poate fi declarată neconstituţională”, a explicat Valer Dorneanu, preşedintele CCR.

Guvernul a cerut să fie abilitat să emită ordonanţe în intervalul cuprins între data de intrare în vigoare a legii şi data la care Parlamentul îşi reia lucrările în prima sesiune ordinară a anului, respectiv la 1 februarie 2017.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a mai anunţat, joi, că a fost repartizată unui judecător al CCR contestaţia Avocatului Poporului referitoare la interzicerea dreptului de a face parte din guvern a celor condamnaţi penal. Valer Dorneanu a refuzat să dea vreun termen până la care Curtea se va pronunţa referitor la acest dosar.

Demisia Avocatului Poporului, cerută în stradă„.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite