CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea fostei soții a lui Liviu Dragnea în cazul impunerii unui prag la abuzul în serviciu

Procesul lui Liviu Dragnea şi al fostei sale soţii, Bombonica Prodana, merge mai departe cu acuzaţiile de abuz în serviciu. Judecătorii Curţii Constituţionale au respins ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate legată de sintagma "îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu". De asemenea, CCR a considerat că nu are competenţă să stabilească un prag minim pentru prejudiciul cauzat de abuzul în serviciu. În urma acestor decizii, Bombonica Prodana şi Liviu Dragnea au pierdut un instrument prin care încercau să îşi demonstreze nevinovăţia în faţa instanţei. Cei doi sunt implicaţi într-un dosar de abuz în serviciu.

06 Iunie 2017, 15:55 (actualizat 06 Iunie 2017, 21:21) Știrile TVR |
Decizia CCR
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Curtea Constituțională a decis marți că este la latitudinea Parlamentului să impună un prag în cazul abuzului în serviciu, după ce a discutat excepția de neconstituționalitate a unui articol din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu, invocată de Bombonica Prodana, fosta soție a președintelui PSD, Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, au declarat oficiali ai CCR, potrivit Agerpres.

Potrivit unor oficiali ai CCR, partea sesizării privind sintagma ''îndeplinește în mod defectuos atribuțiile'' în ceea ce privește abuzul în serviciu a fost respinsă ca inadmisibilă, deoarece Curtea s-a pronunțat, deja, în urmă cu un an pe această chestiune, când a stabilit că aceasta nu poate fi interpretată decât în sensul că îndeplinirea atribuției de serviciu se realizează prin "încălcarea legii".

Oficialii Curții au menționat că decizia este mai complexă, iar în motivare va fi explicată în amănunt decizia.

CCR a admis, pe 15 iunie 2016, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 și ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma ''îndeplinește în mod defectuos'' din cuprinsul acestora se înțelege ''îndeplinește prin încălcarea legii''.

"Curtea constată că sintagma 'îndeplinește în mod defectuos' din cuprinsul dispozițiilor 25 art.246 alin.(1) din Codul penal din 1969 și ale art.297 alin.(1) din Codul penal nu poate fi interpretată decât în sensul că îndeplinirea atribuției de serviciu se realizează prin 'încălcarea legii'. Aceasta este singura interpretare care poate determina compatibilitatea normelor penale criticate cu dispozițiile constituționale referitoare la claritatea și previzibilitatea legii", se arată în motivarea deciziei din 15 iunie 2017.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI