CCR: Președintele Klaus Iohannis este obligat să numească miniștrii interimari. Decizia nu se aplică și în cazul miniștrilor plini

18 septembrie 2019, 08:39

Curtea Constituțională stabilește că revocarea unor miniștri și numirea unor interimari sunt prerogativele premierului, deci Klaus Iohannis este obligat să semneze decretele.

Președintele nu se grăbește însă și spune că va aștepta motivarea deciziei Curții ca să semneze decretele.

Klaus Iohannis subliniază însă partea în care Curtea îi dă dreptate lui.

Președintele Klaus Iohannis către premier, după decizia CCR: Guvernul și-a pierdut legitimitatea. Poftiți de îndată în fața Parlamentului pentru votul de validare!

Liderii PSD susțin că nu au rezerve să meargă în Parlament, dar aruncă provocarea la opoziție: să depună mai întâi moțiunea de cenzură pe care a anunțat-o.

Între timp, Florin Iordache nu își ascunde deloc satisfacția că Ana Birchall își va pierde mandatul de la Ministerul Justiției.

Ana Birchall a stârnit revoltă în PSD din cauză că a blocat numirea Adinei Florea în fruntea Secției speciale pentru anchetarea magistraților și susține chiar desființarea acesteia, la recomandările organismelor internaționale și ale asociațiilor profesionale.

ACTUALIZARE Curtea Constituțională a admis parțial conflictul dintre premier și președinte, obligându-l pe Klaus Iohannis să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească miniştrii interimari și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, cu privire la pct. 1, 2 şi 3 şi cu unanimitate cu privire la pct. 4, a decis: Admite cererea şi constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între primul-ministru, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniştri, la propunerea primului-ministru, potrivit art. 85 alin. (2) din Constituţia României, republicată, precum şi de refuzul tacit al preşedintelui României de a numi miniştri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art. 107 alin. (3) din Constituţia României, republicată”, se arată într-un comunicat al CCR.

De asemenea, precizează Curtea, preşedintele urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, solicitate de premier în data de 26 august, precum şi decretele de desemnare a miniştrilor interimari propuşi pe 27 august.

Totodată, Curtea Constituţională a constatat că nu există conflict juridic de natură constituţională între premier, pe de o parte, şi preşedinte, pe de altă parte, generat de refuzul şefului statului de a numi miniştrii titulari propuşi de prim-ministru în data de 26 august.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

ACTUALIZARE Părțile implicate în conflict și-au susținut miercuri punctele de vedere la Curtea Constituțională a României.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat că magistrații CCR vor constata probabil un conflict generat de refuzul președintelui de a numi miniștri interimari, precizând totodată că șeful statului putea rezolva problema prin consultări, dar a refuzat.

În schimb, Mihaela Ciochină, consilier al Administrației Prezidențiale, a afirmat despre conflictul dintre Guvern și Președinție sesizat de Viorica Dăncilă că este unul politic, iar un eventual conflict juridic de natură constituțională ar trebui să fie între Guvern și Parlament, transmite Mediafax.

ACTUALIZARE „Cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre prim-ministrul Guvernului României, pe de o parte și Președintele României, pe de altă parte, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului României”, se arată pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Curții Constituționale, publicată pe site-ul instituției.

Miercuri, 11 septembrie, părțile implicate în conflict au avut termenul până la care să transmită opiniile în scris.

Viorica Dăncilă a declarat despre sesizarea la CCR în care reclamă un conflict între Guvern și președintele Klaus Iohannis că ar trebui văzut și ca un mijloc „de a avea niște reguli pe viitor”.

Șeful Executivului trimisese la Cotroceni nominalizarea ca interimari a lui Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare și demisia miniștrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Iohannis a refuzat toate propunerile de remaniere ale Vioricăi Dăncilă, inclusiv pe cele de interimari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă