CCR: Există conflict juridic între Guvern și președinte în cazul amânării numirii a doi miniștri

19 decembrie 2018, 11:20

Judecătorii CCR au stabilit că președintele trebuie să emită de îndată decretele prin care declara vacante posturile de miniștri ai Dezvoltării și, respectiv, ai Transporturilor, ca urmare a demisiei lui Paul Stănescu și Lucian Șova. De asemenea, președintele trebuie să răspundă în scris la propunerile de înlocuitori pe care i le-a transmis premierul: Olguța Vasilescu la Dezvoltare și Mircea Drăghici la Transporturi.

După ce președintele i-a respins pe Ilan Laufer și Olguța Vasilescu pentru Dezvoltare și, respectiv, Transporturi, premierul a transmis noile propuneri. Șeful statului are voie să respingă o singură dată, motivat, o propunere de miniștri, dar acum lucrurile sunt neclare.

 

Atât reprezentanții Guvernului cât și cei ai Administrației Prezidențiale și-au susținut, miercuri, punctele de vedere.

Șeful Secretariatului General al Guvernului, Toni Greblă, a susținut în fața judecătorilor CCR faptul că amânarea președintelui ar crea un blocaj, ar fi un refuz arbitrar și nu permite Guvernului să își desfășoare activitatea în bune condiții, mai ales în contextul preluării președinției Consiliului UE și al elaborării bugetului pentru anul viitor.

De cealaltă parte, reprezentanții președintelui susțin că nu poate fi vorba despre un blocaj, pentru că miniștrii demisionari își pot îndeplini în continuare funcțiile fără niciun fel restricții, tocmai de aceea președintele nu i-a revocat din funcție pe cei doi miniștri.

Reprezentanții președintelui susțin că premierul este cel care nu a dat dovadă de loialitate între instituții pentru că acesta nu s-a consultat cu  președintele în momentul în care a pornit demersul remanierii nici prima dată, nici a doua oară –  sunt argumentele președintelui pentru care a refuzat numirile propuse de guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă