Cazuri chirurgicale rare, operate minim-invaziv la Sibiu, în fostele „zone roșii”

Două intervenții chirurgicale minim-invazive complexe au fost realizate la Spitalul din Sibiu, în fostele „zone roșii” care și-au reluat activitatea după ce au fost secții COVID. Operațiile au fost făcute de prof. Dan Sabău, președintele Departamentului de Înalte Tehnologii, Inventică și Inovatică, potrivit Mediafax.

17 Iunie 2020, 16:53 (actualizat 17 Iunie 2020, 16:56) Știrile TVR |
Sală de operație

Medicii chirurgi de la Spitalul din Sibiu, coordonați de prof.univ.dr. Dan Sabău, șeful Clinicii Chirurgie II, au operat minim-invaziv o femeie care suferea de hernie Morgagni-Larrey și de o altă pacientă care avea un chist ovarian voluminos de circa 30 de centimetri în diametru, care ocupa întregul abdomen.

Primul caz operat a fost cel al unei femei de aproximativ 60 de ani care suferea de o hernie foarte rară retrosternală, hernie Morgagni-Larrey, .

„Pacienta prezenta acest tip de hernie rară, cu migrare în torace a întregului stomac, colonului transvers și a marelui epiplon. În mod obișnuit se practică o intervenție tradițională, în chirurgie deschisă dar am efectuat această intervenție prin procedeu laparoscopic, cu ancorarea diafragmului la peretele toraco-abdominal anterior, apelându-se la o serie de artificii inovative care au simplificat și eficientizat metoda”, a explicat prof.univ.dr. Dan Sabău, membru al Academiei de Științe Medicale și președinte al Departamentului de Înalte Tehnologii, Inventică și Inovatică al acesteia.

Operația a durat circa o ora și jumătate și a decurs foarte bine, femeia fiind în stare bună, internată pentru supraveghere.

„Dată fiind metoda aplicată, este nevoie de acumularea de dovezi medicale pentru succesul acestui tip de intervenție, prin refacerea imagisticii doveditoare, astfel că pacienta este în continuare internată”, a mai spus chirurgul sibian.

Cel de-al doilea caz operat la Sibiu a fost cel al unei femei de aproximativ 45 de ani, mamă a cinci copii, operată marți, care a venit la spital cu un chist ovarian voluminos de circa 30 de centimetri în diametru, care ocupa întregul abdomen.

„Intervenția a decurs foarte bine, prin abordare laparoscopică, ceea ce neobișnuit pentru un chist de asemenea dimensiuni dar este o variantă pe care o promovăm permanent în ideea protejării peretelui abdominal și implicit a pacientului. Operația a durat circa 75 de minute, problema pacientei fiind rezolvată în condițiile unei minim-invazivități remarcabile (...). Practic, după o astfel de operație, pacientul se poate mișca mai repede, nu are tăieturi, nu există riscul de eviscerații. În același timp și convalescența este semnificativ scurtată”, precizează prof. dr. Sabău.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost spital Covid, astfel că majoritatea secțiilor au primit doar cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 30°C
CLUJ 25°C 22°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI