Cazul Skripal: Autoritățile britanice spun că serviciul secret militar rus l-a otrăvit pe agent. Londra solicită convocarea Consiliului de Securitate

5 septembrie 2018, 20:05

Sub numele de Alexander Petrov și Ruslan Boshirov au intrat in Marea Britanie pe 2 martie cu pașapoarte rusești perfect valabile. Au zburat direct de la Moscova la Londra. Poliția metropolitană spune că cei doi s-au cazat la un hotel din estul Londrei și au plecat spre Salisbury două zile mai târziu. Aveau asupra lor o sticlă de parfum ambalată perfect, care nu a atras atenția nimanui.

Poliția are dovezi că atacul asupra lui Serghei și Iulia Skripal din luna martie are legătură cu un alt caz, de la sfârșitul lui iunie. Un cuplu britanic a ajuns la spital otrăvit cu Noviciok. Femeia nu a supraviețuit.

Prima reacție după ce au fost nominalizați autorii atacului cu Novichok a venit din partea Ministerului rus de Externe. Maria Zaharova – purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, a afirmat că numele și fotografiile date publicității nu spun absolut nimic. Zaharova sugerează autorităților britanice să treacă de la acuzații publice și manipulări în plan informațional la o cooperare practică cu organele abilitate în asemenea cazuri.

În primăvară, cazul Skripal a provocat o criză diplomatică la nivel internațional care a determinat un val de expulzări reciproce de diplomați. România a decis atunci expulzarea unui diplomat rus.

Potrivit AFP, Marea Britanie a cerut miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, după ce poliţia britanică a emis mandate de arestare împotriva a doi presupuşi agenţi GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), acuzaţi de comiterea atacului cu agent neurotoxic Noviciok pe teritoriul britanic.

Această reuniune ar urma să aibă loc joi şi îi va permite Londrei să-şi informeze partenerii din cadrul Consiliului de Securitate cu privire la ultimele evoluţii în cazul otrăvirii cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la 4 martie la Salisbury (sud-vest), a precizat ambasadoarea britanică la Naţiunile Unite, Karen Pierce.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite