Cazul Floyd: Toți cei patru polițiști au fost puși sub acuzare. Procuror: O condamnare va fi dificilă

4 iunie 2020, 10:57

După nouă zile de la moartea lui George Floyd, procurorul general al statului Minnesota a anunțat noi acuzații împotriva polițiștilor care au participat la arestarea bărbatului afro-american.

“Am înaintat un amendament prin care fostul poliţist din Minneapolis Derrick Chauvin este acuzat de omucidere voluntară în cazul morţii lui George Floyd. În plus, am emis mandate de arestare pentru foştii ofiţeri de poliţie din Minneapolis J.A. Kueng, Thomas Lane şi Tou Thao. Aceştia sunt acuzaţi de complicitate la omucidere voluntară”, a declarat Keith Ellison, procurorul general din Minnesota.

Inițial, polițistul care a stat pe gâtul lui George Floyd, era acuzat de omor prin imprudență iar restul de trei fuseseră doar concediați. Toți patru au fost arestați și își așteaptă procesul. Decizia formulării de noi acuzații este un pas important pentru dreptate, dar nu garantează nimic, considera avocații familiei Floyd.

“Sunt mulţumit că toţi poliţiştii au fost arestaţi. Tata nu trebuia să fie ucis de aşa manieră. Merităm să se facă dreptate. E tot ce pot să spun”, spune fiul lui George Floyd.

Odată cu noile acuzații a fost dat publicității și raportul medicului legist în care se arata că George Floyd a murit de stop cardio-respirator și nu afirmă că a fost o consecință directă a faptului că polițistul a stat cu genunchiul de gâtul său mai mult de opt minute. Un nou element care complică și mai mult lucrurile.

Keith Ellison, procurorul general din Minnesota: “Judecarea acestui caz nu va fi uşoară. Şi va fi foarte greu să obţinem o condamnare”.

De altfel, în toată istoria statului Minnesota, un singur polițist a fost condamnat pentru crimă. Avocații familiei Floyd au deja în plan intentarea unui proces civil.

Justin Miller, avocatul mamei lui George Floyd: “Normal că vă fi şi un proces civil. Nu doar că să obţinem compensaţii dar şi să transmitem un mesaj tuturor municipalităţilor, statelor, poliţiştilor şi întregii lumi că nu se mai pot întâmpla asemenea lucruri. A fost paiul care a rupt spinarea cămilei”.

Cazul George Floyd este doar cel mai recent. În 2014 au fost două cazuri proeminente. În Ferguson, Missouri, Michel Brown, un tânăr de 18 ani de culoare a fost împuscat mortal de un polițist care a fost achitat pentru că s-a considerat că a acționat în legitima apărare, iar cazul a declanșat ample revolte de stradă. Iar la New York, Eric Garner a fost sufocat de un polițist în timp ce striga „nu pot să respir”. Și acel polițist a fost achitat. Au fost din nou proteste, ultimele cuvinte ale lui Garner au devenit un slogan și s-a creat mișcarea Black Lives Matter. Dacă se va ajunge la o condamnare în cazul Floyd, rămâne de văzut – procesul se va întinde pe multe luni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite