Cazul de la Caracal: Mai multe organizaţii civice solicită răspunsuri din partea instituţiilor abilitate și organizarea unei conferințe de presă comune

Organizații civice cer răspunsuri la cazul Caracal
Organizații civice cer răspunsuri la cazul Caracal
1 august 2019, 20:25

„Cazul dispariţiei Alexandrei Măceşanu reprezintă, dincolo de tragedie, şi un moment de maximă importanţă în relaţia de bună-credinţă şi respect reciproc dintre statul român şi cetăţenii săi. Declaraţiile contradictorii ale reprezentanţilor statului, demisiile grăbite şi fără o asumare a răspunderii pe situaţii concrete, scurgerile de informaţii ‘pe surse’ în media şi pe reţelele sociale, amatorismul celor chemaţi să ofere publicului informaţii verificate şi, peste toate, absenţa comunicării publice a unei strategii asumate de coordonare a acestui caz duc la afectarea gravă a contractului social între oamenii din România şi cei aflaţi în poziţia de a-i apăra, informa şi respecta. Considerăm că este nevoie de organizarea unei conferinţe de presă comune în care reprezentanţii instituţiilor implicate să depună toate eforturile pentru a-şi dovedi integritatea profesională chiar şi atunci când aceasta este sinonimă cu recunoaşterea erorilor”, se arată în scrisoare. 

Semnatarii spun că înţeleg că există o anchetă în desfăşurare, situaţie care restrânge accesul la anumite informaţii, însă este necesară această conferinţă de presă. 

„Dar, în esenţă, această conferinţă este despre încrederea cetăţenilor în instituţii fundamentale ale statului şi, din păcate, despre proceduri şi mecanisme care nu există sau nu sunt respectate şi poate fi realizată fără divulgarea unor aspecte criminalistice punctuale”, se precizează în scrisoare. 

Reprezentanţii organizaţiilor semnatare subliniază că Avocatul Poporului trebuie să vegheze la respectarea adevărului.

Printre semnatarii documentului se află grupuri civice precum Corupţia Ucide, Asociaţia Platforma România 100, Iniţiativa România, #activAG Piteşti, #REZISTENȚA, #Rezist Milano, Acţiunea Civică Galaţi, Asociaţia Aradul Civic, Geeks for Democracy, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Voluntari în Europa.

 

Iată textul complet al scrisorii:

„SCRISOARE DESCHISĂ ORGANIZAȚII CIVICE

Domnului Mihai Fifor, Ministrul interimar al Afacerilor Interne
Domnului Alexandru Petrescu, Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale
Domnului Felix Bănilă, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT),
Domnului procuror şef serviciu delegat Ionuţ-Ciprian Spiridon, DIICOT Serviciul teritorial Craiova
Domnului procuror general Dimitrie Bogdan Licu, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Doamnei Anca Anuța, Prim-procurorul de pe lângă Parchetul Tribunalului Olt
Domnului Romulus Dan Varga, Şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică
Domnului Raed Arafat, Comitetul interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112
Domnului Chestor de poliție Victor Willi Apreutesei – Adjunct al inspectorului general al Poliției Române,
Domnului Comisar-șef de poliție Viorel Daniel Rădulescu – Adjunct al inspectorului general al Poliției Române,
Domnului Comisar-șef de poliție Florian Dragnea – Adjunct al inspectorului general al Poliției Române,
Domnului comisar-şef de poliție Vasile ARMAŞU, Inspectoratul Județean de Poliție Olt
Domnului General de brigadă ing. Ionel-Sorin BĂLAN, prim-adjunct al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS)
Domnului Sorin Grindeanu, președinte al Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM)
Doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului

Doamnelor și domnilor înalți funcționari publici,

Cazul dispariției Alexandrei Măceșanu reprezintă, dincolo de tragedie, și un moment de maximă importanță în relația de bună-credință și respect reciproc dintre statul român și cetățenii săi.

Declarațiile contradictorii ale reprezentanților statului, demisiile grăbite și fără o asumare a răspunderii pe situații concrete, scurgerile de informații ”pe surse” în media și pe rețelele sociale, amatorismul celor chemați să ofere publicului informații verificate și, peste toate, absența comunicării publice a unei strategii asumate de coordonare a acestui caz duc la afectarea gravă a contractului social între oamenii din România și cei aflați în poziția de a-i apăra, informa și respecta. 

Considerăm că este nevoie de organizarea unei conferințe de presă comune în care reprezentanții instituțiilor implicate să depună toate eforturile pentru a-și dovedi integritatea profesională chiar și atunci când aceasta este sinonimă cu recunoașterea erorilor. Înțelegem că există o anchetă în desfășurare, situație care restrânge accesul la anumite informații dar, în esență, această conferință este despre încrederea cetățenilor în instituții fundamentale ale statului și, din păcate, despre proceduri și mecanisme care nu există sau nu sunt respectate și poate fi realizată fără divulgarea unor aspecte criminalistice punctuale. 

Doamnă Avocat al Poporului, nu întâmplător v-am inclus pe lista destinatarilor acestei scrisori deschise, ci pentru a vă respecta misiunea și a vorbi în numele celei care nu o mai poate face. Având în vedere asumarea întocmirii unui raport special în acest caz de către instituția Avocatului Poporului vă invităm să vă poziționați ca participant la această conferință pentru a primi informații și a veghea asupra respectării adevărului și cetățenilor în cadrul ei.

Vă chemăm, deci, doamnelor și domnilor înalți funcționari publici, să vă respectați profesia, funcțiile, valorile morale și cetățenii și să organizați o conferință de presă publică, în cadrul căreia să răspundeți tuturor întrebărilor cu maxima deschidere posibilă și cu asumarea angajamentului de a spune adevărul conform dovezilor și informațiilor deținute de către instituțiile pe care le coordonați, fie că aceste întrebări se vor referi la cazul Alexandrei Măceșanu fie la coordonarea, procedurarea, finanțarea și operaționalizarea aspectelor și mecanismelor publice de siguranța cetățeanului. 

Cu considerație,

Grupurile civice:
#activAG Pitești (membru Contract România)
#REZISTENȚA
#Rezist Milano (membru Contract România)
Acțiunea Civică Galați
Asociația Aradul Civic (membru Contract România)
Asociația Platforma România 100
Corupția Ucide
Geeks for Democracy
Inițiativa România (membru Contract România)
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (membru Contract România)
RESET Iași (membru Contract România)
Rezist Galați
Ștafeta Steagului UE
Valea Jiului Society (membru Contract România)
VeDemJust (membru Contract România)
Voluntari în Europa (membru Contract România)”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite