Cazul Caracal schimbă procedurile de urgenţă. Aplicaţia STS 112 este funcţională, populaţia să o descarce cât mai mult, a declarat Raed Arafat, la sediul MAI

Bâlbele autorităților în localizarea Alexandrei, după ce aceasta a sunat de 3 ori fără rezultat la 112, determină schimbarea legislației și a procedurilor de urgență. În 12 țări din Europa, inclusiv Republica Moldova, în acest moment se folosește automat localizarea apelurilor la numerele de urgență. Raed Arafat a prezentat astăzi propunerile de modificare a legislaţiei şi de modernizare a sistemului de localizare a apelantului la 112. El a precizat că în 15 zile vor fi anunţate primele măsuri.

28 Iulie 2019, 18:19 (actualizat 29 Iulie 2019, 11:51) Știrile TVR |
Efectele cazului ”Caracal”
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Autorităţile din România vor să schimbe legislaţia, pentru ca în momentul în care o persoană sună la 112 să îşi dea implicit acordul să poate fi localizată. Până la schimbarea legislaţiei însă, şeful Comitetului Interministerial privind 112, Raed Arafat, recomandă folosirea unei aplicaţii care ajută la localizare.

"Pe termen scurt, există deja o aplicaţie a STS de care s-a vorbit şi care trebuie să fie promovată pentru prima fază până la implementarea unui alt sistem mai modern care să fie folosită în apelare. Această aplicaţie trebuie să fie promovată la maxim, astfel încât populaţia să o descarce cât mai mult. Tot pe termen scurt vine modificarea legislaţiei în vederea implementării sistemului de localizare AML, Advanced Mobile Location... În momentul în care ai sunat la 112, ai dat deja consimţământul să fii localizat", a spus Raed Arafat.

Arafat a spus că se analizează şi dacă se vor face propuneri în ceea ce priveşte cartelele neidentificabile.

"Cartelele neidentificabile îngreunează în unele apeluri de urgenţă realizarea unei corelări sau identificarea persoanei care apelează sau a telefonului de la care se apelează şi care poate să fie corelat cu o adresă cu un buletin şi să ne permită să ştim cine este persoana sau a cărei persoană este telefonul folosit" a spus Arafat.

În 12 state din Europa, apelurile la numerele de urgenţă pot fi localizate. Inclusiv în Republica Moldova, unde în cazul apelurilor de la numerele de telefonie fixă, Sistemul Informaţional Automatizat primeşte, în mod automat de la furnizorul de servicii de telefonie, adresa fizică de instalare a terminalului.

În Uniunea Europeană există şi o directivă care prevede obligativitatea statelor membre să identifice locul din care se sună la 112.

 

Probleme sunt chiar şi în Spania. Localizarea se poate face, la fel ca şi în România, doar dacă persoana care sună la numărul de urgență are instalată aplicația oficială. În caz contrar, localizarea se poate face în decurs de 2 ore, doar dacă un judecător cere această informația de la compania telefonică.

Localizarea apelului la 112 este vitală în cazul în care persoană care sună nu ştie sau nu poate să dea informaţii privind locul în care se află.

Raed Arafat a spus  că, în două zile, Comitetului Interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă se va reuni din nou, iar raportul va fi înaintat, în 15 zile, premierului Viorica Dăncilă.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI