Cazul Caracal | Mama Luizei Melencu spune că a fost forțată să dea probele pentru expertiza ADN

Mama Luizei Melencu a dat luni o nouă probă ADN, pe care experții FBI să o poată compara cu celulele extrase din rămășițele găsite în liziera de lângă Caracal. Prelevarea s-a facut cu scandal, pentru că familia fetei dispărute l-a acuzat pe șeful laboratorului criminalistic că nu l-ar fi lăsat pe genetician să le explice întreaga procedură. Șeful Poliției a dispus o anchetă internă pentru a verifica acuzațiile lansate de familia Melencu.

30 Septembrie 2019, 14:12 (actualizat 30 Septembrie 2019, 19:51) |
Cazul Caracal, probe prelevate cu scandal
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Monica Melencu a mers dimineață la Institutul Criminalistic al Poliției Române pentru a da mostre de salivă.

Probele biologice prelevate au fost sigilate și vor fi trimise la FBI.

Specialiștii americani vor compara ADN-ul extras din rămășițele umane găsite în liziera de lângă Caracal cu ADN-ul mamei.

Familia Melencu spune însă că nu are încredere nici în FBI.

La ieșire, Monica Melencu și avocatul Tonel Pop l-au acuzat pe șeful laboratorului criminalistic că nu i-ar fi permis unui genetician să le explice procedura pe îndelete.

Șeful Poliției a dispus o anchetă internă, pentru a verifica acuzațiile lansate de familia Melencu.

Săptămâna trecută, mama Luizei a refuzat de două ori să se prezinte la DIICOT pentru prelevarea probelor, ultima dată după ce polițiștii și jandarmii au venit la poarta ei.

Procurorii au amendat-o cu 5.000 de lei.

Abia după ce în spațiul public au apărut informații că avocatul Tonel Pop ar putea fi acuzat de obstrucționarea justiției, familia s-a lăsat convinsă.

Experții INML au eșuat să extragă ADN cromozomial din rămășițele osoase găsite în lizieră, pentru că erau prea arse.

Procurorii DIICOT au trimis atunci probele la FBI, întrucat americanii au capacitatea să stabilească și ADN mitocondrial, care arată filiera maternă.

Specialiștii FBI au nevoie însă de probe biologice pentru a compara ADN-ul mamei cu cel extras din oasele din pădure.

__________________________

ACTUALIZARE Monica Georgeta Melencu, mama Luizei, fata de 18 ani dispărută în luna aprilie la Caracal, a declarat la ieşirea de la Institutul Naţional de Criminalistică, aflat în sediul IGPR, că a fost "forţată" şi "umilită" de un comisar de poliţie atunci când i s-au prelevat probe biologice în vederea unei noi expertize ADN, potrivit Agerpres.

"Am fost umiliţi, am fost forţată pur şi simplu. M-am răzgândit, nu am vrut să dau acest test. Nu îmi plac regulile care s-au pus aici. Nu s-a lăsat să ne explice despre ce este vorba. Comisarul a luat foc şi, pur şi simplu, m-a ameninţat", a spus Monica Melencu, la ieşirea din sediul IGPR.

Avocatul acesteia, Tonel Pop, a adăugat că, în momentul în care şeful laboratorului a început să-i explice mamei Luizei despre cum va decurge procedura de recoltare, a intervenit un comisar de poliţie, care l-a ameninţat pe şeful laboratorului să înceteze.

"Dânsa a venit să respecte hotărârea judecătorească. Şeful laboratorului de criminalistică a început să-i explice doamnei, cu o hârtie, cu nişte scheme, ce înseamnă ADN, ce vor să îi facă. În momentul în care şeful laboratorului a început să dea amănunte, atunci comisarul Ciobanu a spus că dânsul dirijează ancheta şi nu l-a mai lăsat pe şeful laboratorului, i-a interzis să mai dea o explicaţie. Proba a fost prelevată. (...) Nu l-a lăsat pe şeful laboratorului să explice, l-a ameninţat. Domnul comisar Ciobanu, şeful Secţiei 4, a intervenit într-un mod brutal, agresiv verbal şi l-a ameninţat", a susţinut avocatul.

DIICOT a solicitat săptămâna trecută ajutorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) pentru efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN) în cazul Luizei Melencu, dar şi pentru a stabili profilul psihologic/comportamental al lui Gheorghe Dincă, suspectul crimelor de la Caracal.

Iniţial, mama Luizei a refuzat să i se recolteze probe biologice, ea fiind amendată de DIICOT cu suma de 5.000 de lei.

Ulterior, ea s-a răzgândit şi a fost adusă luni în Capitală cu o maşină a Poliţiei.

Gheorghe Dincă a afirmat, la audieri, că a ucis-o pe Luiza Melencu. Pe 18 septembrie, DIICOT anunţa că oasele descoperite în zona de lizieră de pe terenul Staţiunii de cercetare şi dezvoltare agricolă Caracal provin de la scheletul unei persoane de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, alta decât Alexandra Măceşanu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI