Cazinoul din Constanța poate fi admirat fără schele pentru o zi. Cseke Attila: Reabilitarea monumentului este prioritară pentru Guvern

19 august 2022, 10:59

La primele ore ale dimineții, constructorii care reabilitează cazinoul din Constanța au dezvelit fațada de nord a clădirii, pentru a putea fi admirată de public. A fost descoperită fereastra scoică, de o frumusețe impresionantă, după zeci de ani în care a fost lăsată în paragină, au fost descoperite turnurile și capetele ornamentale.

Lucrările, începute în urmă cu aproape 3 ani, au vizat și stabilizarea clădirii. Structura era afectată, iar cazinoul risca să se prăbușească.

În timpul lucrărilor, muncitorii au descoperit o grindă pe care fuseseră trecute numele lucrătorilor care au reabilitat clădirea în 1986.

În interior vor fi schimbate elementele decorative, dar și de iluminat.

Pentru restaurarea cazinoului au fost alocați aproape 90 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, dar suma ar putea fi suplimentată.

Ministrul Dezvoltării a mers și pe șantierul viitoarei săli polivalente din Constanța, unde lucrările înaintează destul de greu. Și scumpirea materialelor de construcție a dus la întârzierea lucrărilor de la sala polivalentă care ar fi trebuit să fie gata în ianuarie anul viitor.

___________________________________________________

ACTUALIZARE Reabilitarea Cazinoului din Constanţa este prioritară pentru Guvern, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care vineri se află într-o vizită de lucru la Constanţa.

„Am vizitat astăzi lucrările Cazinoului din Constanţa, clădire unică şi reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern. Au fost finalizate lucrările la faţada de nord a clădirii şi a turnurilor cu berbeci. Elementele de protecţie fiind înlăturate, clădirea este vizibilă de pe faleză. Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea clădirii Cazinoului. Ministerul Dezvoltării asigură finanţarea necesară, în valoare de aproape 90 milioane de lei pentru restaurarea acestui monument unic construit în stilul Art Nouveau”, a afirmat Cseke Attila într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

De asemenea, ministrul a precizat că, în acelaşi context, vizitează şi construcţia noii săli polivalente din Constanţa, finanţată cu 96 milioane de lei.

Acesta a menţionat că edificiul va respecta standardele federaţiilor sportive de profil şi va putea găzdui competiţii de handbal, baschet şi volei de nivel naţional, european şi mondial.

________________________

La evenimentul privind dezvelirea Cazinoului este așteptat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Manuela Pătrășcoiu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții SA, dar și alte oficialități centrale și locale.

Fastuosul monument va putea fi văzut de public pentru o zi, dezgolit de schele. Vor putea fi văzute progresele lucrărilor întreprinse până acum și rezultatele orelor de muncă pentru renașterea bătrânului monument.

Cazinoul este un monument de arhitectură de la început de secol XX îmbracă acum Cazinoul din Constanța, în vădit contrast cu starea avansată de degradare a elementelor de decor din momentul în care au început lucrările.

Materialele folosite la restructurarea monumentului sunt rezistente la salinitatea crescută din aerul de la malul mării.

Restructurările vor continua pentru că mai sunt multe de făcut, mai ales în ce privește structura monumentului, grav afectată în toți anii în care fastuosul Cazino a fost abandonat.

(w620) Cazinoul d

(w620) Cazinoul d

(w620) Cazinoul d

(w620) Cazinoul d

(w620) Cazinoul d

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Accident grav între o mașină și un TIR, la Constanța. Două persoane au murit

Castelul de apă din centrul Slatinei a fost demolat. Imagini spectaculoase

Incendiu într-un bloc din Constanța. 40 de persoane au ieşit din apartamente