Caz probabil. INSP a actualizat definiţiile de caz pentru COVID-19

Este oficial! Lipsa gustului sau a mirosului e semn foarte probabil de COVID-19. Acest simptom apare în noua definiție de 'caz probabil' dată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, după modelul aplicat de Organizația Mondială a Sănătății. Autoritățile au actualizat şi celelalte definiţii de caz.

19 Septembrie 2020, 10:13 (actualizat 19 Septembrie 2020, 22:55) | Telejurnal |
Noi definiții în cazul COVID-19
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cazul probabil de COVID-19 este atunci când o persoană are brusc tuse și febră sau oricare alte simptome specifice unui caz suspect de COVID și este contact al unui caz confirmat.

Sau când radiografia pulmonară arată modificări specifice bolii.

Și cei care și-au pierdut gustul sau mirosul intră tot în categoria cazurilor probabile de COVID.

Adriana Pistol, directorul CNSCBT: Apar acele simptome despre care s-a tot vorbit, dispariția gustului, dispariția mirosului, care se pare că au apărut la un număr suficient de mare de persoane și care pot fi cumva caracteristice acestei infecții și, prin urmare, este normal ca pe baza acestor simptome acele persoane să fie îndrumate spre testare, pentru că există șanse mari ca infecția să fie prezentă la persoana respectivă.

A fost actualizată și definiția "cazului suspect". De data aceasta, specialiștii consideră că trebuie avute în vedere mult mai multe simptome.

Dincolo de febră, tuse și dificultate în respirație trebuie luate în calcul și astenia, cefaleea, durerile în gât, anorexia, vărsăturile sau statusul mental alterat. Și, tot în categoria suspecților se încadrează orice persoană cu pneumonie sau cu infecție respiratorie acută severă care necesită spitalizare peste noapte.

Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase, Spitalul "Victor Babeș" din Timișoara: Definiția de caz a fost puțin extinsă la întreaga simptomatologie care a fost întâlnită până acum la pacienții cu infecție COVID și metodologia de testare a fost îmbunătățită în sensul că este mai permisibilă. Pot fi testați toți pacienții care au simptomatologia care intră în definiția de caz. Până acum se testau pacienții care erau contact cu o persoană confirmată și care prezentau simptomatologie.

Noile repere pentru medici vin în condițiile în care, în perioada următoare, specialiștii se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de COVID.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 12°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 15°C 12°C
CRAIOVA 16°C 16°C
BRASOV 10°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI