Caz probabil. INSP a actualizat definiţiile de caz pentru COVID-19

19 septembrie 2020, 10:13

Cazul probabil de COVID-19 este atunci când o persoană are brusc tuse și febră sau oricare alte simptome specifice unui caz suspect de COVID și este contact al unui caz confirmat.

Sau când radiografia pulmonară arată modificări specifice bolii.

Și cei care și-au pierdut gustul sau mirosul intră tot în categoria cazurilor probabile de COVID.

Adriana Pistol, directorul CNSCBT: Apar acele simptome despre care s-a tot vorbit, dispariția gustului, dispariția mirosului, care se pare că au apărut la un număr suficient de mare de persoane și care pot fi cumva caracteristice acestei infecții și, prin urmare, este normal ca pe baza acestor simptome acele persoane să fie îndrumate spre testare, pentru că există șanse mari ca infecția să fie prezentă la persoana respectivă.

A fost actualizată și definiția „cazului suspect”. De data aceasta, specialiștii consideră că trebuie avute în vedere mult mai multe simptome.

Dincolo de febră, tuse și dificultate în respirație trebuie luate în calcul și astenia, cefaleea, durerile în gât, anorexia, vărsăturile sau statusul mental alterat. Și, tot în categoria suspecților se încadrează orice persoană cu pneumonie sau cu infecție respiratorie acută severă care necesită spitalizare peste noapte.

Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase, Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara: Definiția de caz a fost puțin extinsă la întreaga simptomatologie care a fost întâlnită până acum la pacienții cu infecție COVID și metodologia de testare a fost îmbunătățită în sensul că este mai permisibilă. Pot fi testați toți pacienții care au simptomatologia care intră în definiția de caz. Până acum se testau pacienții care erau contact cu o persoană confirmată și care prezentau simptomatologie.

Noile repere pentru medici vin în condițiile în care, în perioada următoare, specialiștii se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de COVID.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite