Cavou roman de 1600 de ani, lăsat pradă mucegaiului. Mormântul este al unui comandant militar

Un monument roman din secolul al IV-lea a fost lăsat în paragină de autorităţi. Descoperit în urmă cu trei ani la Galaţi, se deteriorează pe zi ce trece din cauza condiţiilor improprii de conservare. Porţiuni întregi de mormânt au fost invadate de mucegai şi plante. Arheologii atrag atenţia că trebuie să se ia urgent măsuri de protecţie.

27 Septembrie 2021, 17:10 (actualizat 27 Septembrie 2021, 20:53) Știrile TVR |

Somptuosul monument funerar, vechi de 1600 de ani, a fost descoperit în anii 70, când în zonă au fost ridicate mai multe blocuri. Autoritățile comuniste au decis că mormântul să fie acoperit cu plăci din beton. Timp de aproape 40 de ani, în apropiere au fost amplasate pubele de gunoi. În 2018, cavoul care aparține unui comandant militar, a fost scos la lumină de arheologi. În mormânt s-au găsit artefacte din aur, dar și 20 de pietre semi-prețioase. Primăria a decis atunci să ceară fonduri europene pentru punerea în valoare a vestigiilor. Între timp, autoritățile au acoperit cavoul cu un material impermeabil însă n-a fost suficient.

În lipsa unor lucrări serioase, monumetul mai are un dușman.

În afară de condensul care se acumulează în interior la schimbările de temperatură, o altă problemă o reprezintă ploile torențiale. Atunci când plouă abundent, apa se adună în această groapă și se scurge în interior, în cavoul roman.

Primăria a decis să includă cavoul roman alături de poarta turcească și castrul roman de la Barboși într-un amplu proiect de reabilitare cu fonduri europene, evaluat la 22 de milioane de euro.

Potrivit proiectului, cavoul roman ar urma să fie transformat în muzeu și să fie acoperit de o cupolă specială, cu filtre de aer, care să conserve întreaga structura.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI