Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.

Cătina, conservant natural pentru parizer. Nitriții au fost eliminați din mezeluri, în premieră mondială, la Galați

Premieră mondială la Galați. Profesorii Facultății de Ingineria Alimentelor au reușit să înlăture unul dintre cei mai periculoși aditivi din compoziția parizerului: nitriții. Periculosul conservant a fost înlocuit cu cătină. Descoperirea ar putea fi adoptată în cel mai scurt timp de producătorii de mezeluri.

26 Martie 2018, 21:31 (actualizat 26 Martie 2018, 22:07) |
Cătina, conservant natural pentru parizer
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

De 40 de ani cercetătorii caută un înlocuitor pentru unul dintre cei mai periculoşi conservanţi din mezeluri: azotitul de sodiu, o substanţă cancerigenă. Profesorii Facultăţii de Chimie Alimentară din Galaţi au făcut şi ei cercetări.

Maricica Stoica, profesor universitar la Facultatea de Ingineria Alimentelor Galați: "Un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv, nitritul, care stă la baza formării nitrozaminelor, implicate în procesele cancerigene la nivelul corpului uman. Se știe că nitritul are numeroase roluri într-un produs alimentar".

După numeroase studii, au venit cu o soluţie: cătina. Prelucrată în laborator unde sunt extrase uleiurile esențiale, cătina rămâne o făină care poate fi folosită în industria cărnii. Nu modifică deloc gustul parizerului, are aceleași proprietăți de conservare și este bogată în fibre și proteine.

Cristi Dima, profesor universitar la Facultatea de Ingineria Alimentelor Galați: "Produsul acesta poate fi aplicat de mâine în orice unitate procesatoare din industria cărnii. Nu necesită achiziționarea de alte echipamente, este același flux clasic, simplu, doar schimbând aceste ingrediente".

Cei care au gustat din parizerul cu cătină spun că are un gust deosebit.

Dacă soluția descoperită la Galați va fi adoptată la scară largă, în scurt timp, salamurile ar putea avea un aditiv în minus. Parizerul cu șrot de cătină a fost premiat cu medalia de aur la Salonul Internațional de Inventică organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 25°C 23°C
CLUJ 18°C 19°C
CONSTANTA 24°C 20°C
CRAIOVA 24°C 22°C
BRASOV 20°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 23 Mai 2019, 04:41
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 22-05-2019
Deschidere: 8152.63
Maxim: 8155.58
Mimim: 8055.58
Variatie: -0.45%
SNP
0.36
5.53%
TLV
2.12
0.24%
BRD
10.88
1.3%
WINE
21.50
2.38%
M
30.10
1.64%
EL
10.80
0.46%
FP
0.97
1.25%
DIGI
23.60
1.67%
SNG
33.80
0.74%
SNN
10.64
1.51%
ARHIVĂ ȘTIRI