Câteva pagini din manuscrisul original al romanului "Război și Pace", scoase pentru prima dată din Rusia. Măsuri drastice de securitate

"Război şi Pace" de Lev Tolstoi este unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate romane din istoria literaturii. Pentru prima oară, câteva pagini din manuscrisul original au trecut graniţele Rusiei, pentru a fi expuse la Geneva.

05 Octombrie 2019, 20:25 (actualizat 05 Octombrie 2019, 20:59) Știrile TVR |

Soldați cu cagule și înarmați până în dinți și-au ocupat pozițiile pe aeroportul din Geneva, în așteptarea unui avion de linie care sosea de la Moscova. Totul pentru a proteja o servietă cu documente prețioase.

Este vorba de 6 pagini din manuscrisul original al romanului "Război și Pace", care pentru prima oară sunt scoase în afara Rusiei și sunt expuse în orașul elvețian.

Prof. Jacques Berchtold, director Fundatia Bodmer, Geneva: "Am ales aceste pagini ce conţin un dialog foarte intens şi dramatic între protagonistul cărţii, Contele Pierre (n.r. Bezuhov) şi un prieten foarte bun care este ofiţer în armata rusă şi care se pregăteşte de lupta cu Napoleon în Bătălia de la Borodino".

Paginile scrise de Tolstoi sunt partea centrală a unei expoziții organizate la Geneva și care poartă chiar titlul "Război și Pace" și prin care se aniversează 100 de ani de multilateralism și cooperare internațională.

Nadezhda Petrova, director adjunct, Muzeul Tolstoi de la Moscova: "Tolstoi a fost mereu împotriva violenţei. A fost mereu împotriva războiului. Era omul care milita pentru pace, care credea că toate problemele se pot rezolva doar paşnic, prin negociere".

Expoziția de la Geneva este organizată în parteneriat cu ONU și Crucea Roșie și adună opere literare, afișe de propagandă, tablouri și documente de arhivă, pentru a ilustra realitățile atemporale ale războiului și păcii.

Expoziția este deschisă până în martie, anul viitor.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI