Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va redeveni moschee. Preşedintele Erdogan a anunţat prima rugăciune musulmană pe 24 iulie

Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul își pierde statutul de muzeu și va redeveni moschee. Prima rugăciune va avea loc pe 24 iulie. Presa occidentală scrie că președintele Erdogan se folosește de această decizie pentru a deturna atenția de la criza economică a Turciei, accelerată de pandemie.

11 Iulie 2020, 15:21 (actualizat 11 Iulie 2020, 15:23) Știrile TVR |

Preşedintele Erdogan a ordonat redeschiderea clădirii pentru musulmani după decizia celei mai înalte instanţe administrative de a anula edictul guvernului din 1934 care o transforma în muzeu.

Președintele Erdogan: Invit pe toată lumea să respecte decizia luată de sistemul nostru juridic cu privire la Hagia Sofia. Desigur că vom aprecia opiniile internaţionale exprimate pe acest subiect. Totuşi, este dreptul suveran al Turciei să decidă în ce scop va fi utilizată Hagia Sofia.

Hagia Sofia a fost biserică creştină timp de 900 de ani şi moschee cinci secole.

Acţiunea în justiţie, deschisă de mai multe asociaţii musulmane, a durat 16 ani.

Statele Unite, Grecia şi liderii unor biserici şi-au exprimat preocuparea faţă de schimbarea statutului monumentului ridicat în secolul al VI-lea.

În timpul Imperiului Otoman au fost construite patru minarete şi au fost plasate în interior panouri cu înscrisuri în care se pomeneau numele primilor califi.

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI