Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul ar putea redeveni moschee. Lăcașul este în prezent muzeu

Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul, acum muzeu, ar putea redeveni moschee. Președintele Recep Erdogan a declarat în timpul unui interviu televizat că nu exclude această posibilitate. Anul trecut, șeful statului a citit rugăciuni islamice în interiorul fostei catedrale.

26 Martie 2019, 21:16 Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul redevine moschee"

Foarte importantă pentru ortodoxia timpurie și pentru Imperiul Bizantin, fiind primul exemplu de arhitectură bizantină, Catedrala Sofia a fost definitivată în anul 537, în timpul împăratului Iustinian I. Ultima ceremonie creștină a fost ținută la data de 29 mai 1453. În aceeași zi, Constantinopolul cădea, capitala Imperiului Bizantin fiind cucerită de otomani.

Catedrala a fost ulterior transformată în moschee și, mai târziu, în 1935, fondatorul și primul președinte al Republicii laice Turcia, Kemal Ataturk, a schimbat destinația clădirii din moschee în muzeu. După atacul asupra moscheei din Christchurch, Noua Zeelandă, guvernul turc a primit nenumărate cereri de transformare a catedralei Sfânta Sofia în moschee și asta pentru că atacatorul ar fi spus că Sfânta Sofia trebuie eliberată de minarete.

Recep Erdogan, președintele Turiciei: "Nu e imposibil de realizat. Ba chiar ar fi o soluţie benefică pentru toată lumea. Putem spune "moscheea Hagia Sofia" şi să nu folosim termenul de "muzeu". La fel cum turiştii vin la Moscheea Albastră şi nu plătesc nimic."

Ideea că Sfânta Sofia ar putea redeveni moschee a stârnit reacții aprinse în Grecia. Ministrul grec de Externe a explicat că Sfânta Sofia nu este numai un mare lăcaș al creștinătății, vreme de secole, ci și al umanității, inclus de UNESCO în patrimoniul cultural mondial.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI