Catedrala Notre-Dame din Paris, redeschisă în 2024

26 martie 2023, 11:05

La Briey, în Lorena, este forfotă mare. Tâmplării prelucrează lemnul din care va fi construit soclul de susținere a turlei de la Catedrala Notre-Dame, distrusă de incendiul devastator din 2019.

Grinzile, care asamblate vor formă această baza ca un scaun, au fost fabricate din stejari seculari din pădurile Franței. Au o lungime de aproximativ 25 de metri. Pentru această etapă s-au folosit peste 1.200 de copaci. Tâmplării spun că a fost nevoie de 20 de mii de ore de muncă.

PATRICK JOUENNE, director firmă de construcţie: Scaunul este compus din patru picioare, s-ar putea imagina că este rădăcina turlei, cred că este o imagine frumoasă şi, mai mult decât atât, este locul în care totul este susținut pentru a prelua cei 55 de metri care vor fi deasupra.

De când arhitectul Viollet-le-Duc a proiectat celebrul monument parizian este pentru prima oară când o operațiune de asemenea dimensiuni are loc. Odată asamblată, baza turlei care cântărește aproximativ 50 de tone, va fi transportată la Paris.

JEAN LOUIS GEORGELIN, preşedintele instituţiei pentru reconstrucţia Notre-Dame:  La sfârşitul anului 2023 vom vedea turla şi cocoşul ei pe cerul Parisului.

Lucrările de reconstrucție a Catedralei Notre-Dame decurg conform planurilor, spun responsabilii acestui vast șantier, iar finalizarea lucrărilor va loc anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite