Catastrofă naturală în Corsica, fenomene meteo extreme. Anchetă după ce alerta de vreme rea s-a dat cu întârziere și au murit oameni

19 august 2022, 17:11

Premierul Elisabeth Borne a convocat o celulă de criză. Situația din Corsica este foarte dificilă după ce vântul și ploaia au făcut ravagii pe insulă. Guvernul a decis declararea stării de catastrofă naturală.

Gerald Darmanin, ministrul francez de Interne: Vânturi extrem de violente, care au fost neaşteptate sau, în orice caz, nu la o asemenea intensitate, au venit şi au luat vieţile a 6 persoane, inclusiv câţiva copii mici, şi au rănit 20 de persoane dintre care 4 sunt în stare critică.

Gilles Simeoni, preşedintele Consiliului Executiv din Corsica: Privind acest loc de campare idilic şi paşnic, abia ne putem imagina, acum când vorbim, scenele apocaliptice care au avut loc în această dimineaţă.

Autoritățile au decis evacuarea preventivă a turiștilor și a localnicilor în timpul nopții. Exista riscul ca alte fenomene meteo să-i surprindă.

Acum, după ce pericolul a trecut, rămâne controversa legată de faptul că starea de alertă s-a declarat prea târziu, când campingurile nu au mai putut fi evacuate. Sunt multe critici, iar ministrul de Interne a anunțat o anchetă legată de declanșarea târzie a codului portocaliu.

Nicolas Le Friant, meteorolog: Cu două ore înainte, am văzut că ecourile radar sunt extrem de importante, puternice, aşa că bănuiam că fenomenul este violent şi că va ajunge în Corsica.

Francois Gurand, inginer Meteo France: Suntem din ce în ce mai buni la prezicerea unora din aceste fenomene, dar modelele eşuează uneori, pentru că ele nu prezintă suficient de bine localizarea exactă a acestor fenomene.

Episodul meteorologic din Corsica nu a fost singular.

Și la Paris a plouat mult și s-au format șuvoaie de apă care au acoperit străzile și trotuarele, iar alte zone ale Franței s-au confruntat cu grindină și vijelii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă