Catastrofă ecologică după secarea lacului Iezer, Călărași. Zeci de specii de păsări protejate sunt în pericol. Apelul Societății Ornitologice Române

Zeci de specii de păsări protejate sunt în pericol de dispariție după ce lacul Iezer din Călărași, locul lor de iernat și cuibărit, a secat. Specialiștii din Societatea Ornitologică Română spun că lacul de 300 de hectare a rămas fără apă de mai multe luni din cauza secetei, dar și pentru că instituții ale statului nu s-au implicat să remedieze problemele apărute.

17 Octombrie 2020, 19:43 (actualizat 17 Octombrie 2020, 20:50) Știrile TVR |
Lacul Iezer a secat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Este o catastrofă ecologică, avertizează ornitologii. 32 de specii protejate ȋn Europa, majoritatea acvatice, cuibăresc, au cartier de iernare sau se odihnesc ȋn timpul migraţiei pe lacul Iezer, Călărași, iar acum sunt în pericol.

De vină ar fi un stăvilar defect, aflat între lacul Gălățui și canalul care alimentează lacul Iezer, Călărași, dar și faptul că au apărut blocaje pe canalul de alimentare din cauza gunoaielor.

Ministerul Mediului susține că situația se va remedia.

Lacul Iezer Călărași a fost declarat arie naturală protejată și "zonă umedă de importanţă internaţională" de către Convenţia Ramsar.

Nu e singurul lac secat în acest an din cauza secetei și a managementului defectuos.

Și lacul Nuntași din Dobrogea a secat anul acesta, iar nivelul apei scade alarmant și în zona Techirghiol. E nevoie de măsuri active, cum ar fi împăduririle, pentru a stopa tendința, care va însemna costuri semnificative în viitor, spun activiștii de mediu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 32°C
IASI 31°C 31°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 34°C 32°C
BRASOV 32°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI