Zeci de specii de păsări protejate sunt în pericol de dispariție după ce lacul Iezer din Călărași, locul lor de iernat și cuibărit, a secat. Specialiștii din Societatea Ornitologică Română spun că lacul de 300 de hectare a rămas fără apă de mai multe luni din cauza secetei, dar și pentru că instituții ale statului nu s-au implicat să remedieze problemele apărute.
Este o catastrofă ecologică, avertizează ornitologii. 32 de specii protejate ȋn Europa, majoritatea acvatice, cuibăresc, au cartier de iernare sau se odihnesc ȋn timpul migraţiei pe lacul Iezer, Călărași, iar acum sunt în pericol.
De vină ar fi un stăvilar defect, aflat între lacul Gălățui și canalul care alimentează lacul Iezer, Călărași, dar și faptul că au apărut blocaje pe canalul de alimentare din cauza gunoaielor.
Ministerul Mediului susține că situația se va remedia.
Lacul Iezer Călărași a fost declarat arie naturală protejată și "zonă umedă de importanţă internaţională" de către Convenţia Ramsar.
Nu e singurul lac secat în acest an din cauza secetei și a managementului defectuos.
Și lacul Nuntași din Dobrogea a secat anul acesta, iar nivelul apei scade alarmant și în zona Techirghiol. E nevoie de măsuri active, cum ar fi împăduririle, pentru a stopa tendința, care va însemna costuri semnificative în viitor, spun activiștii de mediu.