Catalonia nu acceptă planul Madridului. Liderii regionali denunță tentativa de control „ilegal și nedemocratic”

22 octombrie 2017, 14:20

Criza politică din Spania este departe de a fi încheiată. Liderul catalan Carles Puigdemont a denunţat în termeni duri planul Madridului de a impune un control direct asupra regiunii autonome, pe care l-a catalogat drept o relicvă a regimului dictatorial.

Carles Puigdemont: Ce se face împotriva Cataloniei este un atac direct la democraţie care deschide uşa pentru abuzuri similare ce pot fi comise oriunde, nu doar în Catalonia.

În cadrul intervenţiei sale, Carles Puigdemont a vorbit şi în limba enlgeză, pentru a transmite un mesaj europenilor.

Carles Puigdemont: Dacă valorile europene fundamentale sunt în pericol în Catalonia, atunci sunt în pericol în toată Europa. O naţiune care îşi decide în mod democratic viitorul nu comite o crimă.

Şi preşedintele parlamentului regional a acuzat Madridul că orchestrează o lovitură de stat în Catalonia.

Anterior, premierul Rajoy a anunţat, la finalul unei şedinţe de urgenţă a executivului, activarea articolului 155 din constituţie şi demiterea conducerii administraţiei catalane.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy: În primul rând vom începe cu demiterea liderului administraţiei din Catalonia, vice-preşedintelui şi tuturor consilierilor din cabinetul guvernului Cataloniei. Funcţiile lor vor fi preluate de organe sau instituţii create sau desemnate de guvernul naţiunii.

Aceste măsuri extraordinare, care trebuie aprobate de senat în zilele următoare, vor rămâne în vigoare până la organizarea unor noi alegeri în Catalonia.

Anunţul Madridului a umplut din nou străzile la Barcelona. Peste 450 de mii de oameni, potrivit poliţiei, au demonstrat în favoarea independenţei regiunii secesioniste.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă