Catalonia a declarat independența. Rajoy a anunțat demiterea guvernului catalan,dizolvarea Parlamentului regional și alegeri pe 21 decembrie

27 octombrie 2017, 13:05

ACTUALIZARE 21.20 „Cum am mai spus şi cu alte ocazii, nu se pune problema suspendării autoguvernării sau a intervenţiei noastre. E doar o chestiune de revenire a autoguvernării la normalitate cât mai curând posibil. Normalitatea începe prin a recăpăta legitimitatea instituţiilor şi a le reda catalanilor vocea. De aceea vă informez că astăzi am dizolvat Parlamentul catalan şi pe 21 decembrie vor fi alegeri anticipate în regiunea Catalonia”, a anunțat vineri seară Mariano Rajoy.

„Trebuie să ascultăm urgent vocile catalanilor, vocile tuturor, pentru ca să-și poată decide viitorul și pentru ca nimeni să nu acționeze în afara legii în numele lor”, a adăugat el, citat de Reuters.

Ministerele din guvernul central vor prelua prerogativele administrației catalane, iar șeful poliției catalane va fi concediat.

Între timp, la Barcelona au continuat manifestările pro-independență. Oamenii au cerut chiar să fie dat jos drapelul spaniol de pe sediul guvernului regional și să iasă la balcon liderul catalan.

Majoritatea secesionistă din Parlamentul regional catalan a aprobat vineri după-amiază decretul de înfiinţare a republicii independente în Catalonia prin vot secret şi în absenţa opoziţiei unioniste, care a părăsit plenul înainte de citirea declaraţiei.

Carme Forcadell, preşedintele Parlamentului catalan: „În virtutea celor spuse aici, noi, în calitate de reprezentanţi democratici ai poporului din Catalonia, în baza dreptului de autodeterminare şi potrivit mandatului primit de la catalani, constituim republica Catalonia ca stat independent şi suveran, democratic şi social.”

Mii de susţinători ai separării de Spania au aşteptat rezultatul votului în apropierea sediului Parlamentului catalan.

Declararea independenţei de la Barcelona a fost urmată la scurt timp de votul Senatului de la Madrid, care a aprobat măsurile guvernului Rajoy în vederea restabilirii ordinii constituţionale din Catalonia.

Ultimul pas făcut de separatiştii catalani i-a surprins pe foarte mulţi spanioli din Madrid.

„Nu credeam că aceasta va fi soluţia lor. Credeam că vor avea puţină logică şi că nu vor face acest lucru”.

„Este o catastrofă, o adevărată catastrofă. Acolo oamenii nu-şi dau seama ce fac, sunt iresponsabili”.

ACTUALIZARE 20.00 Rajoy a spus deja că-i va demite pe Carles Puigdemont și pe consilierii săi, că va prelua administrarea directă a sănătății, învățământului, precum și a celorlalte servicii publice, subliniază Felix Damian.

Pentru asta, guvernul are sprijinul opoziției catalane, care reprezintă mai mult de jumătate din electorat și care nu dorește o republică independentă.

ACTUALIZARE 19.20 – TELEJURNAL TVR 2Declarația de independență a fost contestată la Curtea Constituțională de opoziția socialistă din Catalonia.

Oricum, actul este recunoscut doar de susținătorii partidelor secesioniste.

Guvernul va acționa, cel mai sigur, prin intermediul justiției și al procurorilor, care vor depune plângeri împotriva șefilor administrației catalane și îi vor acuza de nesupunere. Aceștia riscă pedepse cu închisoarea de până la 15 ani. Secesioniștii mizează pe sprijinul miilor de susținători care se află acum în stradă și care vor independența.

ACTUALIZARE 18.30 – Ediție specială TVR 1 – Premierul spaniol Mariano Rajoy are în această seară o reuniune cu miniștrii săi și va stabili primele măsuri de anulare a acestei declarații de independență, reiterează Felix Damian, corespondentul Știrilor TVR.

Decizia Senatului Spaniei de a aproba aplicarea articolului 155 din Constituție este un fapt fără precedent în istoria democratică a țării.

Primele măsuri vor fi:

  • demiterea executivului secesionist
  • preluarea administrației regionale de către ministerele naționale
  • controlul asupra agenților poliției regionale.

Între timp, la Barcelona, mii de persoane care susțin separarea de Spania strigă în stradă în favoarea independenței.

Deputații care au votat pentru această declarație au fost susținuți și de zeci de primari secesioniști din regiunea catalană.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus că Spania rămâne singurul interlocutor și că speră să existe o soluționare a crizei pe baza argumentelor și nu a forței.

 

Practic, întreaga Catalonie se situează în afara cadrului constituțional stabilit de Constituția din 1978. Nu ține neapărat de independență, ține mai mult de secesiune„, a subliniat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Câtă vreme situația asta se menține în parametrii unei crize politice, e adevărat, extrem de înalte, există întotdeauna o marjă de negociere”, subliniază, la rândul său, Titus Corlățean. „Fotografia e mult mai complexă (…) Vă propun să ne gândim la impactul economic, social, relaționarea externă, a unei eventuale puneri în practică a acestei declarații de independență a Cataloniei„.

ACTUALIZARE 17.11 În capitala Spaniei tocmai s-a încheiat un alt vot important. 214 senatori, majoritatea din camera Senatului, au votat pentru aprobarea art. 155 din Constituția Spaniei, care oferă puteri practic nelimitate guvernului de la Madrid pentru restabilirea ordinii constituționale în Catalonia, transmite corespondentul Știrilor TVR, Felix Damian.

Premierul Mariano Rajoy se pregătește să aibă în această după-amiază o reuniune extraordinară cu miniștrii săi, în cadrul căreia va stabili măsurile concrete pentru restabilirea ordinii în Catalonia.

Prima măsură pe care va încerca să o pună în aplicare premierul Mariano Rajoy va fi demiterea guvernului condus de Carles Puigdemont, cabinetul care a condus la această situație.

Cabinetul este susținut de o poliție regională, care s-a dovedit a fi foarte loială.

Mii de persoane se află în preajma Parlamentului catalan.

ACTUALIZARE 17.00 „Nu putem spune că în acest moment avem o Catalonie republică independentă. Este doar o declarație care intră în conflict cu Constituția Spaniei și care a fost realizată fără prezența opoziției în Parlament”, explică Felix Damian.

Textul legii contravine prevederilor Constituției Spaniei. A fost aprobat cu 70 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și 2 voturi în alb.

”Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic şi social”, se menţionează în preambulul documentului.

Separatiștii au pus astfel în mișcare un decret care nu are valoare juridică pentru că intră în conflict cu Constituția Spaniei, precizează corespondentul Știrilor TVR la Madrid.

Câteva mii de persoane se află în preajma Parlamentului Catalaniei.

Premierul Mariano Rajoy a transmis un mesaj pe Twitter, asigurându-i pe cetățeni că va fi restaurată legalitatea în Catalonia.

 

ACTUALIZARE 16.30 Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri după-amiază o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ‘stat independent care ia forma unei republici’.

Parlamentarii catalani pro-independență au aprobat prin vot secret decretul de constituire a unei republici.

Decizia a fost prezentată în absența deputaților din opoziție, care au părăsit plenul pentru că textul propunerii este neconstituțional.

ACTUALIZARE 13.00 O nouă zi decisivă pentru Catalonia. Senatul Spaniei dezbate preluarea controlului direct al regiunii de către Madrid. Premierul Rajoy a cerut permisiunea de a-l destitui pe liderul Cataloniei.

Este aproape sigur că procedura de intervenție în Catalonia va fi aprobată. Premierul Spaniei va putea să îi demită pe toți secesioniștii din guvernul lui Carles Puigdemont, în frunte cu acesta, și miniștrii săi vor controla apoi departamentele administrației catalane.

Fiscul național va încasa toate impozitele și se ocupă deja de toate plățile după ce bugetul a fost preluat de stat, înaintea referendumului din 1 octombrie. Un alt aspect foarte important este preluarea controlului poliției catalane și a conducerii televiziunii publice din regiune – considerată o adevărată portavoce a secesionismului.

La Barcelona se pregătește un răspuns – se încearcă mobilizarea opiniei publice împotriva statului. Coaliția secesionistă a prezentat deja un document la Parlamentul catalan, prin care ar dori să ceară declararea republicii independente. Așadar, este posibil să avem astăzi o declarație de independență, dar dacă va intra pe ordinea de zi nu va avea niciun efect juridic. Va alimenta, în schimb, în mod decisiv, disputa dintre cele două părți și poate duce la tensiuni de stradă, a transmis corespondentul TVR la Madrid, Felix Damian.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă