Catalonia, prima zi sub tutela directă a Madridului. Liderul separatist demis îi îndeamnă pe oameni să se opună pașnic

28 octombrie 2017, 14:35

După amânări repetate, liderul catalan destituit, Carles Puidgemont, a ieşit la rampă, la aproape 24 de ore după ce guvernul de la Madrid a anunţat că preia guvernarea directă a regiunii.

Preşedinte catalan demis, Carles Puigdemont: Nu trebuie să abandonăm niciodată atitudinea paşnică. Nu avem niciun motiv şi nu dorim acţiuni de forţă. Sub nicio formă. Fiţi convinşi că lumea aşteaptă de la noi această atitudine, inclusiv în străinătate.

Puidgemont a fost demis, alături de întreaga conducere politică a Cataloniei, iar de administrarea de zi cu zi cu a provinciei se ocupă vicepremierul spaniol Soraya Saenz. A fost înlocuită conducerea poliţiei. Alegerile anticipate vor avea loc pe 21 decembrie.

Aseară, la Barcelona, astăzi, din nou, la Madrid, mii de oameni au ieşit în stradă pentru unitatea Spaniei. Ei spun că guvernul Mariano Rajoy a făcut ceea ce trebuia demult să facă.

Un sindicat catalan pro independenţă le cere lucrătorilor să intre în grevă, de luni, timp de 10 zile, în semn de protest faţă de intrarea Cataloniei sub tutela guvernului de la Madrid.

ACTUALIZARE De luni, guvernul de la Madrid va începe să gestioneze activitatea din Catalonia. Vor fi deschise dosare penale pe numele lui Carles Puigdemont și pe numele altor membri ai guvernului secesionist, care pot fi acuzați de nesupunere dar și de rebeliune. Ar putea primi până la 30 de ani de închisoare, relatează pentru Telejurnal ora 20.00 Felix Damian, corespondent TVR.

ACTUALIZARE Atmosfera la Barcelona continuă să fie destul de calmă, transmite de pe La Rambla pentru Telejurnalul orei 19.00 corespondentul TVR Felix Damian. Două primării au coborât steagul Spaniei și chiar cel al UE. La Madrid au avut loc contramanifestații pentru unitatea Spaniei.

ACTUALIZARE În centrul orașului Barcelona nu se întâmplă nimic, nimic nu confirmă că s-a schimbat ceva în realitate. Oamenii se plimbă normal pe străzi, sunt și turiști, a transmis corespondentul nostru, Felix Damian, pentru Telejurnalul de la ora 14.00. Mai multă agitație este la Madrid, unde susținătorii unității Spaniei au ieșit în stradă ca să demonstreze împotriva declarației de independență ilegală.

Un gest inutil – așa califică marea majoritate a comentatorilor occidentali declarația de independență din Parlamentul Catalan. Asta pentru că, imediat, la doar câteva minute, la Madrid a fost anunțat planul de restabilitare a legalității în Catalonia.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei: „Nu se pune problema suspendării autoguvernării sau a intervenţiei noastre. E doar o chestiune de revenire a autoguvernării la normalitate cât mai curând posibil. Normalitatea începe prin a recăpăta legitimitatea instituţiilor şi a le reda catalanilor vocea. De aceea, am dizolvat Parlamentul catalan. Pe 21 decembrie vor fi alegeri anticipate în Catalonia.”

Susținătorii independenței nu au fost impresionați de cele spuse de Mariano Rajoy. Au sărbătorit declarația de independență până târziu în noapte, în fata sediului guvernului catalan: „Sunt fericit! Aşteptăm acest moment istoric de ani de zile.

Au ieșit în stradă și cei care se opun independenței provinciei și vor unitatea Spaniei. Ei îi acuză pe liderii separatiști de manipularea opiniei publice, de corupție și de inconștiență, pentru că aruncă Spania în cea mai gravă criză din ultimii 40 de ani: „Nu ne vom opri până ce nu revine ordinea constituţională în Catalonia. Nu ne vom opri, vom fi pe stradă, vom sta pe stradă. Suntem gata să murim pentru steagul Spaniei! Toţi catalanii să ştie asta, toată Spania să ştie!

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă