Catalonia, o regiune de importanță majoră. Contribuie cu 20 la sută la PIB-ul Spaniei

Catalonia este o regiune de 7,5 milioane de locuitori. Are limba proprie şi înseamnă 20% din Produsul Intern Brut al Spaniei. O eventuală despărţire a regiunii de Regat ar provoca un seism economic.

01 Octombrie 2017, 17:52 (actualizat 01 Octombrie 2017, 17:58) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Catalonia, o regiune de importanță majoră"

Regiunea autonomă Catalonia are capitala la Barcelona şi contribuie cu o cincime, aproape 20%, la PIB-ul Spaniei. Înseamnă 26% din exporturile Spaniei şi peste 50% din ieşirile maritime spre Europa.

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni ale Regatului, dar are şi multe datorii.

Măsurile dure de austeritate au amplificat sentimentul separatist, comentează unii experţi internaţionali.

Legislaţia regiunii impune cadrelor didactice, medicilor şi angajaţilor din sectorul public să foloseascã limba catalană, o limbă oficială, alături de spaniolă.

Ministerul spaniol de Finanţe a preluat controlul asupra fondurilor publice administrate de guvernul regiunii pentru a se asigura că banii nu sunt folosiţi pentru organizarea referendumului de independenţă.

Economia Cataloniei este capitală pentru Regat şi, implicit, orice turbulenţe s-ar reflecta în plan european.

O eventuală independenţă ar agrava dificultăţile economice ale Spaniei şi ar încuraja mişcările secesioniste din Ţara Bascilor, spre exemplu.

În prezent, guvernele spaniol şi catalan se comportă ca nişte adolescenţi care se îndreaptă în viteză unul spre altul la volanul unor bolizi, notează Deutsche Welle. Ar trebui purtate urgent negocieri despre o echilibrare financiară corectă, despre drepturi de autonomie sau despre transformarea Spaniei dintr-un stat centralizat într-o entitate federală, comentează jurnaliştii germani.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI