Cătălin Predoiu: Pensiile speciale ale magistraţilor - un statut de independenţă al acestora

Pensiile speciale ale magistraţilor reprezintă un statut al acestora, a declarat miercuri ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, adăugând că va susţine orice soluţie care păstrează statutul de independenţă al acestei categorii profesionale.

24 August 2022, 14:54 (actualizat 24 August 2022, 15:00) Știrile TVR |
Cătălin Predoiu

Întrebat la finalul şedinţei de Guvern dacă va face parte dintr-un grup de lucru referitor la pensiile speciale, el a arătat că va participa în orice grup de lucru în care Ministerul Justiţiei va fi solicitat şi a arătat că pachetul legilor justiţiei nu a abordat un astfel de subiect, al cărui obiect de reglementare este cu totul altul.

"Ce pot să spun în acest moment este că noi, prin aceste proiecte de lege, nu ne-am propus să intrăm în acest subiect al pensiilor şi salariilor, pentru că obiectul lor de reglementare este cu totul altul. (...) Deci noi n-am schimbat nimic din cadrul legislativ adresat magistraţilor în această materie. Este o materie care este în competenţa şi în responsabilitatea Ministerului Muncii, care, sigur, odată ce va solicita Ministerului Justiţiei un efort de expertiză în acest sens, va fi bineînţeles întâmpinat cu deschidere. Deci noi vom participa în orice grup de lucru în care vom fi solicitaţi", a precizat ministrul Justiţiei.

Potrivit acestuia, "în cadrul acestui efort de elaborare viitoare a legislaţiei privind salarizarea şi pensiile trebuie consultat evident şi CSM, pentru că este o chestiune care ţine şi de statutul lor".

"Deci pentru judecători şi procurori, conform unor convenţii internaţionale la care România este parte, pensia este un element de statut, care ţine de statutul lor de independenţă. Deci ei trebuie să fie consultaţi în acest demers şi sunt convins că Ministerul Muncii va avea aceasta deschidere", a adăugat ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă este de acord cu "raţionalizarea" pensiilor speciale ale magistraţilor, aşa cum se arată în PNRR, Predoiu a spus că va susţine orice soluţie care va păstra independenţa magistraţilor.

"Voi susţine orice soluţie care păstrează statutul de independenţă al judecătorilor şi procurorilor, sigur, în marginile reformelor care vor fi propuse. Deci toate aceste obiective trebuie conciliate, trebuie armonizate. Nu poate să facă un singur minister lucrul ăsta sau o singură instituţie, este o problemă generală, prin urmare toată lumea trebuie să participe la discutarea ei", a explicat Predoiu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 25°C 24°C
BRASOV 24°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI