Cât zahăr putem mânca zilnic fără a ne pune în pericol sănătatea. Un nou studiu a stabilit cantitatea care ne permite să evităm peste 40 de boli grave. Ce recomandă specialiștii
Șase lingurițe de zahăr, acesta este maximul pe care ar trebui să îl mâncăm în fiecare zi pentru a preveni apariția a 45 de boli, spun specialiștii.
Datele analizate recent de specialiști arată legături între consumul de zahăr și diagnostice endocrine sau metabolice – diabet, gută, obezitate. Și bolile cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială, atacurile de cord, accidentele vascular cerebrale, pot avea legătură cu cât dulce mâncăm într-o zi, conștient sau nu.
Și Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca zahărul, fie el natural sau adăugat, să fie 10% din aportul zilnic de energie.
Dar cele șase lingurițe din doză zilnică nu înseamnă doar dulcele pe care îl punem în cafea sau în ceai.
prin telefon SIMONA CARNICIU, diabetolog: Gândiţi-vă că putem găsi zahăr în converse. Noi practic pierdem controlul acelor șase lingurițe de zahăr pe care ar trebui să le consumăm pe zi. Vorbim deja de o cantitate foarte mare de zahăr adăugat pe care nici măcar nu o conștientizăm și nici măcar nu o putem contoriza.
Soluția ar fi să reducem cantitatea de zahăr pe care o adăugăm în fiecare zi în alimentele sau băuturile noastre.
prin telefon SIMONA CARNICIU, diabetolog: Am putea să suplinim aceste nevoi de dulce cu diverși înlocuitori de origine naturală și am putea face un exercițiu care ulterior o să ne între în rutină – să ne uităm pe eticheta produselor pe care le cumpărăm.
Noile date arată și că ar trebui să bem băuturi îndulcite cu zahăr …doar o dată pe săptămână! Și cel mult un pahar de 250 de ml.