Cât ne costă un mandat de parlamentar. Aleșii încasează lunar câteva zeci de mii de lei fiecare, plus alte beneficii

Meseria de parlamentar vine cu salariu bun și chiar cu pensie mai mare. Cei peste 460 de aleși, senatori și deputați, vor încasa lunar câteva zeci de mii de lei fiecare. Plus alte beneficii, care fac ca un parlamentar să poată ajunge să câştige 40.000 de lei. Totul vine la pachet cu responsabilitate și ...vacanță mare, mai mult de trei luni pe an.

06 Decembrie 2020, 09:12 (actualizat 06 Decembrie 2020, 09:46) Știrile TVR |
Cât ne costă un mandat de parlamentar
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Organizarea alegerilor parlamentare din acest an va costa bugetul de stat 625 de milioane de lei. Dincolo de această sumă, exercitarea mandatului de către un parlamentar vine cu noi costuri. În prezent, un deputat câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 11.000 și 14.000 de lei. De cea mai mare indemnizație beneficiază președintele Camerei Deputaților. În cealaltă cameră legislativă, un senator primește o indemnizație similară cu cea a unui deputat, în timp ce președintele acestui for câștigă puțin peste 13.000 lei lunar. În cazul în care un parlamentar ocupă între timp funcția de ministru, indemnizația de senator sau deputat nu poate fi cumulată cu cea de membru al Guvernului, fiind suspendată pe durata exercitării mandatului în care a fost numit.

Dincolo însă de indemnizația lunară, parlamentarii mai obțin venituri consistente din diurnă, cazare, transport și telefon, dar și cheltuielile decontate de Parlament pentru activitatea din teritoriu. Valoarea diurnei se ridică la 2% pe zi din indemnizație și de ea beneficiază toți aleșii care nu au domiciliul în București sau în județul Ilfov. Toți aceștia primesc o sumă importantă pentru cazare, nu mai mică „de jumătate din indemnizația brută a deputatului, respectiv al senatorului", adică cel puțin 9.000 de lei lunar.

Pe perioada exercitării mandatului, deputații și senatorii au drept de transport gratuit intern pe căile ferate, beneficiază săptămânal de un bilet de avion gratis pe rutele interne, iar cheltuielile cu benzina pentru transportul în teritoriu le sunt integral decontate. Fiecare ales mai primește, în momentul primirii mandatului, câte o tabletă și un abonament de telefonie mobilă decontat de Parlament.

În fine, legislativul acoperă din bugetele celor două camere, atât chiria birourilor parlamentarilor din teritoriu, cât și costurile legate de utilități și salariile personalului angajat, suma forfetară putând ajunge la 25.000 lei lunar.

Cei care nu mai prind un nou mandat și îndeplinesc condițiile vârstei de pensionare pot primi, la cerere, și pensie specială. Introdusă în 2015, de ea beneficiază în prezent aproape 800 de foști senatori și deputați și este cuprinsă între 2000 și 13.000 de lei, în funcție de numărul de mandate duse la bun sfârșit.

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ALEGERI PARLAMENTARE 2020
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 34°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 29°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 32°C 33°C
BRASOV 26°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI