Cât ne costă proviziile pentru iarnă. Corespondenţii TVR au făcut un tur al pieţelor din ţară

12 septembrie 2019, 11:24

CLUJ

Piețele clujene sunt pline de produse proaspete. Gospodinele au cu siguranță de unde alege atunci când vine vorba de aprovizionarea cu legume pentru a fi pregătite de venirea iernii.

Produsele sunt aduse atât din alte județe ale țării și comercializate aici, dar marea majoritate provin de la producători din zona Clujului. Prețurile variază de la o piața la alta, dar mai ales de la un comerciant la altul. Gospodinele sunt și ele împărțite în două categorii. Unele nu se uită la preț și se aprovizionează cu tot ce au nevoie pentru a se pregăti de iarnă, iar altele preferă să cumpere din supermarketuri produse gata preparate precum zacuscă, vinete, ardei copți, gemuri și multe alte bunătăți.

Dar pentru că așa cum spun bunicile noastre, niciun produs cumpărat din magazin nu se compară cu o zacuscă bună sau un gem delicios făcut în casă, gospodinele se simt nevoite să scoată din buzunar următoarele sume:

Gogoșari: 5-8 lei/ kg

Roșii: 5-9 lei/kg

Vinete: 4-6 lei/kg

Ardei roșii: 7 lei/kg

Ceapa: 4-5 lei/ kg

Castraveți: 4-6 lei/kg

Morcovi: 2-3 lei/ kg

Cartofi: 2-5 lei/ kg

Țelina rădăcina 5-7 lei/ kg

Fasole boabe 5-8 lei/kg

Gospodinele care țin la buzunarul lor și încearcă sa facă economie spun că în ultima vreme prețurile din piețele clujene au crescut destul de mult, nici calitatea nu mai este ce a fost cândva și de cele mai multe ori făcând un calcul simplu, produsele gata preparate din supermarketuri sunt mai ieftine decât dacă le-ar prepara acasă.

CRAIOVA

Fructe:

– struguri: 2-6 lei kg
– prune: 2-3 lei kg
– mere: 2-3 lei kg
– pepene galben: 3- 3.5 lei kg
– pepene verde: 2- 3 lei kg

Legume:

– roșii: 2-5 lei kg
– castraveți: 3 lei kg
– varză: 2- 2.5 lei kg
– conopidă: 4 lei kg
– ceapă uscată: 2.5 lei kg
– ceapă verde: 1 leu legătura
– usturoi: 7 lei kg
– ardei iute: 5 lei kg
– ardei kapia: 3-5 lei kg
– ardei gras: 1.5-2 lei kg
– ardei gogoșar: 5 lei kg
– cartofi: 2-2.5 lei kg
– vinete: 2.5- 3 lei kg
– morcovi: 3 lei kg
– ridichi: 1 leu legătura
– salată verde: 2 lei bucata
– cimbru: 1 leu legătura
– fasole verde: 7-8 lei kg

IAŞI

Începutul de septembrie înseamnă, pentru cele mai multe gospodine, începutul febrei conservelor. Murături, zacuscă, legume la congelator. Acum este momentul perfect pentru a le face pe toate, pregătindu-ne pentru sezonul rece.

În Piața Nicolina găsim producători locali dar și intermediari.

Preţurile

Roşii: 3 până la 7 lei kg
Castraveţi: 3 lei kg
Ardei gras: 4, 5 – 6 lei kg
Ardei capia: 5- 6 lei kg
Gogoşari:5-6 lei kg
Vinete: 2-4 lei kg
Conopidă – 2,5 lei kg
Pepene galben: 3, 5- 4 lei kg
Struguri de masă- 4 lei
Pepene verde: 1, 5 lei kg

Legume pentru ciorbă

 

Morcov- 3 lei
Pătrunjel rădăcină- 8 lei kg
Cartofi: 2, 5- 3 kg
Ceapă: 3 lei kg

Dacă nu vrei să depui efort, există varianta de a cumpăra din magazin, însă unul dintre motive ar fi cel financiar, deși nu în toate cazurile produsul făcut acasă este mai ieftin.

Tot în piață găsim broccoli, sau roşii galbene, fenicul produse pentru care în mod normal trebuia să mergi la supermarket. Producătorii se aliniază cerinţelor, mai ales că în Iasi sunt gospodine îndrăznete care sunt dornice să testeze reţete noi de zacuscă, bulion sau dulceață. Cu ingrediente speciale sau neaşteptate. Fac dulceață de prune cu nuci sau gem de pepene galben, dulceață în care adaugă un condiment special sau sosuri pentru fripturi din fructe.

TIMIŞOARA

Veşti bune pentru gospodinele care au mai aşteptat puţin pentru pregătirea bunătăţilor ce vor fi aşezate în cămară pentru sezonul rece. Preţurile unor legume au mai scăzut, comparativ cu jumătate lunii august. Este vorba despre vinete, conopidă, ardei. Chiar şi unele soiuri de roşii s-au mai ieftinit. Gogoşarii şi varza, în schimb, au rămas la fel ca luna trecută.

În Piaţa Iosefin din Timişoara găsim:

Gogoşari la 6 lei/ kg
Ardei Kapia: 3-5 lei/kg
Ardei galben: 4 lei/ kg
Vinete: 2 – 3 lei/ kg
Conopidă: 6 lei/kg
Roşii: 2-10 lei/kg ( în funcţie de soi)
Gogonele: 4 lei/kg
Varză: 2,5 lei/kg
Castraveţi: 3,5 – 4 lei/kg
Dovlecel: 2 lei/kg
Cartofi: 2,5 le/kg
Morcovi: 5 lei/kg
Păstârnac: 10 lei/kg
Ţelina: 5 lei/kg
Ceapa: 3 lei/kg
Usturoi: 15 lei/kg
Porumb: 2 lei/ buc
Struguri: 5 – 8 lei/kg( in functie de soi)
Piersici: 2-5 lei/kg
Prune: 3 – 3,5 lei/kg

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă